Ny rapport advarer om seismiks skader på hvaler

Nyhed - august 24, 2015
Forskere slår alarm i ny rapport og opfordrer til ”ekstrem forsigtighed”, netop som ny seismik er gået i gang i havet ud for Nordøstgrønland. Greenpeace er på vej til stedet med skibet Arctic Sunrise.

Greenpeace udgiver i dag en rapport om seismiske konsekvenser for hvaler i Arktis udført af Marine Conservation Research. Rapporten påviser, at seismik, der er et tidligt stadie i oliefterforskning,kan skade hvalernes hørelse, ændre deres jagt på mad og influere for eksempel parring i Arktis. Alt sammen ting, der kan være med til at reducere bestanden af hvaler.

“Der er ingen tvivl om, at larmen fra seismikken påvirker hvalerne. Det kan skade deres hørelse og kommunikation, få dem til at fjerne sig fra deres normale levesteder og påvirke deres adfærd, både når det gælder dykning, søgen efter føde og migrationsruter. Der er stadig flere indikationer på, at det kan gøre alvorlig skade på hvalerne og blandt andet forstyrre deres reproduktion og øge muligheden for, at de bliver fanget under isen eller strander på land”, siger Dr. Oliver Boisseau, Seniorforsker ved Marine Conservation Research.

28. august 2015

MY Arctic Sunrise in Greenland © Nick Cobbing/ Greenpeace

 

Arctic Sunrise er på vej
Greenpeace er nu på vej med skibet Arctic Sunrise til Nordøstgrønland for at dokumentere de igangværende seismiske undersøgelser, der er planlagt til at strække sig over 7 - 10.000 km. De seismiske undersøgelser udføres af norske TGS NOPEC i Nordøstgrønland og foregår ved, at et skib trækker lydkanoner efter sig. Med 10 sekunders mellemrum, 24 timer i døgnet i flere uger, frigives enorme brag lige under havoverfladen med et lydniveau på 259 dB. For det menneskelige øre er dette lydniveau 8 gange kraftigere end larmen fra en jetmotor hørt på 50 meters afstand.

Seismikken finder sted tæt op af områder, som den grønlandske regering selv betegner som ’lukkede områder’, og overlapper med såkaldte ’problemområder’, oprettet til at beskytte dyrene, der lever i området, såsom narhvaler, hvalrosser og den kritisk truede grønlandshval.

”Det er foruroligende at være vidne til, i hvor stort et omfang der bliver planlagt og udført seismik i det nordligste Arktis. Især med tanke på det skrøbelige økosystem og den potentielle fare for hvaler. Det er derfor berettiget at opfordre til ekstrem forsigtighed, når der kun er så begrænset viden om de kortsigtede og langsigtede konsekvenser af seismikken for følsomme arktiske arter som eksempelvis narhvalen”, siger Dr. Oliver Boisseau.

28. august 2015

Narwhals Breach in US © Glenn Williams / National Institute of Standards and Technology

 

Vi kan stadig stoppe oliejagten
Kampen om at bore efter olie i Arktis er i fuld gang, og i sidste uge fik Shell tilladelse til at bore i det arktiske farvand nord for Alaska trods massive folkelige protester og modstand fra blandt andre den demokratiske præsidentkandidat i USA Hillary Clinton. Der er ikke blevet boret ud for Grønland siden det skotske selskab Cairns boringer udfor Nuuk og Disko i 2011, men en lang række olieselskaber gør sig klar – heriblandt Shell, Statoil og danske DONG.

“Nordøstgrønland er fortsat fri for risikable olieboringer, og den gode nyhed er, at vi stadig kan forhindre, at det nogensinde sker. Den dårlige nyhed er, at olieselskaber som Shell og DONG allerede har erhvervet sig olielicenser og nu er ved at undersøge mulighederne for at bore efter olie i området sammen med deres partnere. Det er helt nødvendigt at stoppe olieboringer i Arktis, hvis vi skal undgå katastrofale klimaforandringer”, siger Sune Scheller, projektleder i Greenpeace ombord på Arctic Sunrise.