Twee derde van de aarde bestaat uit water, dat zijn de zeeën en oceanen. Deze zitten vol met bijzondere bewoners: krabben, (inkt)vissen, zeepaardjes, haaien, zeehonden, millimeterklein plankton, blauwe vinvissen van ruim 30 meter lang en nog heel veel meer. Niemand weet eigenlijk hoeveel soorten er in al dat water leven. Wel weten we dat  het een heel bijzondere (w)onderwaterwereld is. 

Het probleem: overbevissing

drijvende visfabrieken

Mensen vissen al eeuwenlang op zee. Visserij hoeft geen probleem te zijn als we maar niet te veel vis vangen of op een schadelijke manier. Bijvoorbeeld met grote zware netten die over de bodem slepen en alles stukmaken. Maar tegenwoordig wordt er zó veel gevangen dat hele vissoorten verdwijnen. Dit noemen we overbevissing. Gigantische vissersschepen, eigenlijk drijvende visfabrieken, gaan steeds verder de oceaan op om zoveel mogelijk vis te vangen. En zo raakt de ene na de andere zee leeg. 

Lees meer...

Vervuiling

Niet alleen deze manier van vissen brengt de zeebewoners in problemen. Ook vervuiling speelt een rol. Er gebeuren bijvoorbeeld nog altijd ongelukken met olietankers waardoor duizenden liters olie in zee stromen. Zeevogels en andere dieren worden daar erg ziek van of gaan er zelfs dood aan.

Groot vissersschip met sleepnet 

De bewoners: de blauwvintonijn en de walvis

Samen vangen vissers miljoenen kilo's vis per dag. Dit betekent dat veel vissen zoals de blauwvintonijn niet eens oud genoeg worden om zich voort te planten. Andere zeebewoners komen daardoor ook steeds meer in de knel: hun voedsel wordt immers voor hun neus weggevist. De walvis kan bijvoorbeeld niet genoeg krill eten. Het klinkt ongelooflijk, maar zelfs die enorm uitgestrekte Grote Oceaan kan zo helemaal leeg raken.

Visnet van onderwater

Die grote visfabrieken vissen niet met een hengel, maar met reusachtige netten die wel kilometers lang zijn. Ook zijn er netten die over de bodem van de zee slepen. De bodem raakt hierdoor beschadigd, terwijl daar veel zeedieren leven. Ook komen er dieren zoals zeeschildpadden, haaien en dolfijnen in de netten. Zij worden bijvangst genoemd en dood weer terug in zee gegooid.

Lees meer over de walvis

Lees meer over de blauwvintonijn

De oplossing: zeereservaten

 

Greenpeace wil dat er in de zeeën en oceanen over de hele wereld beschermde gebieden komen. Daar is het dan verboden voor vissers en voor bedrijven die er bijvoorbeeld naar olie of gas willen boren. Zo'n beschermd gebied noemen we een zeereservaat. Daar kunnen walvissen, dolfijnen, zeehonden en alle andere planten en dieren weer tot rust komen. Alleen buiten deze gebieden mag worden gevist.

Lees meer over duurzaam vissen...

vis

Buiten de beschermde gebieden, moet er duurzaam gevist worden. Dit betekent dat er niet te veel moet worden gevist en alleen op vissen waar er nog genoeg van zijn. Er moet op een goede manier gevist worden. Dus geen grote netten die over de bodem slepen en er mag geen bijvangst zijn van vissen die weer overboord gegooid worden.