Klimaat & energie

Klimaat & energie

De gevolgen van de klimaatverandering laten zich steeds vaker en harder voelen – onze planeet raakt ontregeld, tot aan de Noordpool. Kernenergie is duidelijk geen oplossing om de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan. Gelukkig is het nog niet te laat.

De uitdagingen

Kernenergie

Kernenergie

Ons land telt nog steeds zeven kernreactoren – dinosaurussen zonder toekomst in een steeds duurzamer energielandschap. Dankzij een voorkeursbehandeling blokkeert deze onveilige technologie de overstap naar 100% hernieuwbare energie. Greenpeace verzet zich tegen de verlenging van deze verouderde centrales.

Lees meer

Klimaat

Klimaat

Het klimaat verkeert in zwaar weer. De wetenschap is quasi unaniem: de mens is in ruime mate verantwoordelijk voor de opwarming van de aarde, het smelten van de poolkappen en het ontregelen van ecosystemen. De keuzes die we vandaag maken, zijn daarom beslissend voor ons klimaat in de toekomst.

Lees meer

Transport

Mobiliteit

Vandaag zijn auto’s overal. Ze staan in lange files op onze wegen en doorkruisen onze steden, elke ochtend en elke avond opnieuw. Door hun lawaai en uitstoot zijn onze steden onleefbaar geworden. Stadslucht maakt niet vrij, ze maakt ons ziek. 

Lees meer

Red de Noordpool

Red de Noordpool

De poolkappen smelten aan een angstwekkend tempo. Aan de Noordpool leidt dit tot een cynische race voor grondstoffen zoals olie en gas, die de opwarming van de aarde – en dus het smelten van het poolijs– nog zullen versnellen! Al miljoenen mensen roepen op tot de bescherming van de Noordpool. Jij toch ook?

Lees meer

Olie

Olie

Om aan de vraag te voldoen, wagen oliemaatschappijen zich vandaag in afgelegen en ongerepte gebieden zoals de Noordpool. De hoogste tijd dat we afkicken van olie, want er bestaan oplossingen.

Lees meer

De oplossingen

Energie[r]evolutie

Energie-efficiëntie en hernieuwbare energie zijn de de belangrijkste ingrediënten voor een nieuw energiesysteem dat én het klimaat redt, én kernenergie overbodig maakt, én economisch rendabel is. Geen utopie, maar een stevig onderbouwd scenario: 100% hernieuwbare energie tegen 2050 ís mogelijk.

Lees meer

Energie[r]evolutie

Groene stroom

Het is hoog tijd dat België meer investeert in hernieuwbare energie. Maar wat is duurzame energie? En welke leveranciers leveren écht groene stroom? Wij maken regelmatig een overzicht om je te helpen bij je keuze, want ook jij kunt ons land een duwtje in de goeie richting geven.

Lees meer

Groene stroom

Groene mobiliteit

Beeld je een stad in ontworpen op maat van zijn inwoners, niet van auto’s. Een stad waar je je bestemming kan bereiken zonder dat je lang vaststaat in de file en zonder dat je de vervuilde lucht van auto’s hoeft in te ademen. Dat is perfect mogelijk dankzij een groene mobiliteit. 

Lees meer

transport

Onderwerpen