Detox

Detox

Kleding hoeft niet noodzakelijk giftig te zijn! Greenpeace heeft een aantal merken uitgedaagd om uit te pakken met mode zonder chemische stoffen. We vroegen hen om de meest giftige stoffen uit hun productieketen te bannen. En dat is gelukt.

De geschiedenis van de Detox-beweging gaat terug tot in 2011. Gedurende meer dan een jaar deden onze teams onderzoek om het verband te bewijzen tussen industriebedrijven in China die gevaarlijke chemische stoffen in het water lozen en bekende merken zoals de sportgiganten Nike en Adidas, die een deel van hun kleding in China laten vervaardigen. Merken die de macht hebben om de loop der dingen te veranderen door te kiezen voor een mode zonder schadelijke chemische stoffen. De resultaten van dat onderzoek deden veel stof opwaaien. De omvang van de vervuiling was bewezen. Nu het probleem nog oplossen…

Over de hele wereld voerde Greenpeace actie tegen de kledingmerken die aan de oorsprong van de vervuiling liggen. Wellicht herinner je je nog wel de actie voor de winkel van Zara, in hartje Brussel?

De macht van het getal

Daar bleef het niet bij. Greenpeace besliste om een ander geducht wapen boven te halen: de kracht van zijn sympathisanten. Duizenden fashionista’s, bloggers en consumenten voerden op hun beurt actie op het terrein en op het internet en eisten een mode zonder giftige producten. De beweging breidde zodanig uit, dat de merken nog moeilijk onverschillig konden blijven. Maand na maand, jaar na jaar gingen ze één na één overstag, van luxemerken tot de confectieketens. De eerste was Puma in 2011, de voorlopig laatste in de rij was Aldi in 2015. En intussen zijn ook al dertig andere merken toegetreden tot de Detox-beweging, waaronder Burberry, Esprit, Valentino, Primark, …

Deze beweging is uiterst belangrijk voor ons maar ook voor de landen in het Zuiden, waar de vervuiling door de productie van onze kleding vandaag dramatische proporties heeft aangenomen.

Tot een vijfde van de wereldmarkt

De merken die betrokken zijn bij de Detox-beweging, vertegenwoordigen tussen 15 en 20% van de wereldwijde textielmarkt. Dat is tegelijk weinig en veel. Want zonder jouw inzet zou de teller misschien nog altijd op nul staan! Maar we moeten er wel voor zorgen dat hij nu verder blijft oplopen.

Volg deze campagne (in het Engels)

De laatste updates

 

Mode zonder gif: waar staat de textielsector?

Blogartikel door Greenpeace België | 13 juli, 2018

Zeven jaar geleden lanceerde Greenpeace zijn Detox-campagne. Het doel: protesteren tegen het gebruik van chemische producten door de textielindustrie en haar aansporen om te werken met meer respect voor de consumenten en het milieu.

Samen kunnen we bergen verzetten

Blogartikel door Mathieu Soete | 15 juli, 2016

Het zwaarste deel van elke tocht is het vertrek – de eerste stappen. En dat gaat zoveel gemakkelijker als je dat samen met vrienden kunt doen. Hetzelfde geldt voor de Detox outdoor-campagne. Die startte toen uit ons onderzoek bleek...

The North Face: ik hou van je kleding maar niet van je gifstoffen

Blogartikel door Mathieu Soete | 25 januari, 2016

Plan je een reis naar de bergen? Of ga je graag stappen in de vrije natuur, lekker ingeduffeld in je dikke jas? Ik ook! Niets is zo leuk als genieten van de zuivere lucht in een gezonde omgeving. Maar het probleem is dat heel wat...

Wat doen gevaarlijke chemicaliën in ongerepte natuur?

Blogartikel door Gabriele Salari | 11 september, 2015 1 reactie

Wie heeft er nooit gedroomd van de ongerepte wildernis in de Himalaya, het Andes- of het Altajgebergte? Stel je voor: daar wandelen of klimmen in die adembenemende natuur! Nergens ter wereld is de sneeuw zo puur en het water zo zuiver...

Eindelijk een EU-importverbod op gifkleding

Nieuwsartikel | 24 juli, 2015 om 10:39

Wat een mooie slag voor de Detox-campagne! Deze week stemden alle lidstaten van de EU in met een importverbod op kleding die de giftige chemicaliën NPE’s bevat.

Aldi gaat gifvrije kleren maken

Blogartikel door Kirsten Brodde | 31 maart, 2015

In een wereld van giftige en goedkope wegwerpkleding, hebben grote winkelketens de kans en de mogelijkheid om de manier waarop onze kleding en producten worden gemaakt, te veranderen. Aldi, een van de top tien winkelbedrijven in de...

Detox: G-Star gaat gifvrij

Nieuwsartikel | 31 januari, 2013 om 12:39

Goed nieuws van onze noorderburen. G-Star RAW belooft te stoppen met het gebruik van gifstoffen voor de productie van kleding. Het Nederlandse modebedrijf sluit zich aan bij de Detox-campagne van Greenpeace en laat zo zien dat gifvrije mode kán.

“Ik koop geen kleren meer die ik niet nodig heb”

Nieuwsartikel | 28 januari, 2013 om 13:13 6 reacties

Maak kennis met Fran Van Lysebettens, een studente uit Gent die drie maanden lang geen nieuwe kleding koopt. Het is haar manier om onze Detox-campagne te steunen, al moet ze zich soms ver uit haar ‘comfortzone’ wagen.

Detox: ook Benetton gaat gifvrij

Nieuwsartikel | 16 januari, 2013 om 13:45

Het wereldberoemde Italiaanse modemerk Benetton gaat de schadelijke chemicaliën uit zijn volledige productieketen verwijderen tegen 2020. Daarmee is Benetton het dertiende bedrijf dat gevolg geeft aan onze Detox-campagne.

Het dagelijkse gevecht voor proper water

Nieuwsartikel | 11 december, 2012 om 16:19

Graciela nodigde me uit bij haar thuis in El Salto, een stad aan een van de zwaarst vervuilde rivieren van Mexico, de Rio Santiago. Ze wou vertellen hoe haar gemeenschap strijdt voor gerechtigheid. 1 - 10 van 24 resultaten.

Onderwerpen