Hoe het begon

Hoe het begon

Onze geschiedenis begint in 1971. Enkele Noord-Amerikanen trekken de zee op in een oude vissersboot, de Phyllis Cormack, om te protesteren tegen de kernproeven van de Verenigde Staten op Amchitka, een eiland voor de kust van Alaska…

In 1971 had je Marie, Jim, Dorothy, Ben, Bob, ... Ze waren allemaal tegen de kernproeven die de Verenigde Staten wilden houden op Amchitka, een eiland voor de kust van Alaska. Ze kwamen op het idee om een boot te huren om te getuigen wat zich daar afspeelde, ver van alles en iedereen... Hun idee ging een eigen leven leiden. Ze organiseerden een concert in Vancouver om de nodige middelen in te zamelen voor de reis. Alle plaatsen waren uitverkocht. Op één avond hadden ze genoeg geld bij elkaar.

Ze gingen aan boord van een oude, rammelende sloep, de Phyllis Cormack. Zo is alles begonnen. Ze raakten nooit tot in de testzone, maar daarna was niets nog hetzelfde als voorheen. De pers wierp zich op het verhaal en onder de massale druk van de publieke opinie zetten de Verenigde Staten in 1972 hun kernproeven in de atmosfeer stop. Het eiland Amchitka werd teruggegeven aan de vogels...

Die tocht vormde het begin van de milieuorganisatie zoals we die vandaag kennen.

Hoe het begon

Waarden blijven onveranderd

Sinds deze eerste actie is Greenpeace flink geëvolueerd. Het actiedomein is aanzienlijk uitgebreid: van de bescherming van de Zuidpool tot die van de Noordpool, van de oerbossen tot de oceanen, zonder de strijd voor een groene energietoekomst en duurzame landbouw te vergeten.

Maar de waarden en manier van werken van de organisatie zijn onveranderd gebleven. Het idee van Marie om te getuigen van de milieuproblemen vormt sindsdien een integraal onderdeel van het werk van Greenpeace. Net als de ‘Mind Bombs’, een idee dat werd gelanceerd door Bob: beelden en ideeën die zo krachtig zijn dat ze het gezicht van de wereld kunnen veranderen. Beelden van vreedzame actievoerders die zich inzetten om walvissen te redden of een kerntransport tegen te houden hebben altijd helpen mobiliseren voor het milieu.

En ook al sinds het begin wordt Greenpeace uitsluitend gefinancierd door burgers. De eerste reis was mogelijk door een concert te organiseren. Vandaag bieden de giften van onze sympathisanten ons de mogelijkheid om in alle onafhankelijkheid actie te voeren.

Vastberadenheid

Greenpeace werd al snel een organisatie die erom bekend staat ‘haar prooi niet los te laten’: de campagne tegen kernproeven zou uiteindelijk 25 jaar duren, van 1971 tot 1996, en eindigde met de ondertekening van het internationale Kernstopverdrag. Greenpeace streed ook 15 jaar, van 1978 tot 1993, voor een verbod op het lozen van radioactief en industrieel afval op zee. Vijf jaar lang bleef Greenpeace op Antarctica, tot in 1991 het Verdrag over Antarctica werd ondertekend, dat vijftig jaar lang alle mijnontginning verbiedt.

Hoe het begon

Ook vandaag doet Greenpeace nog altijd een beroep op dezelfde vastberadenheid om zijn strijd tot een goed einde te brengen. Zo moesten we bijvoorbeeld tien jaar campagne voeren vooraleer Europa eindelijk een verordening goedkeurde die de invoer van illegaal hout op zijn grondgebied verbiedt.

Op meer dan 40 jaar tijd is Greenpeace groot geworden. Het heeft veel successen geboekt door de jaren heen, en hoort nu bij de meest invloedrijke milieuorganisaties ter wereld…

Onderwerpen