Over ons

Over ons

Greenpeace is een onafhankelijke campagneorganisatie die geweldloze, creatieve confrontatie gebruikt om wereldwijde milieuproblemen aan te klagen, en te ijveren voor oplossingen die een groene en vreedzame toekomst mogelijk maken.

Greenpeace wil erover waken dat de capaciteit van onze planeet om het leven in al zijn diversiteit in stand te houden, niet overschreden wordt.

Wat is Greenpeace?

Een internationale organisatie

Milieuproblemen kennen geen grenzen en vergen wereldwijde oplossingen.
Wij zijn overal aanwezig, van Noord tot Zuid. We hebben 26 nationale en regionale afdelingen over de hele wereld, waardoor we actief kunnen zijn in meer dan 55 landen! En dankzij onze boten komen wij op plaatsen waar (bijna) niemand kan komen. Van de Noordpool tot de Zuidpool.

Een organisatie met waarden

- Onafhankelijkheid

Wij aanvaarden helemaal geen financiële steun van de overheid, politieke partijen of van bedrijven. Ons werk wordt voor 100% gefinancierd door de giften van onze 3 miljoen sympathisanten over de hele wereld. Die onafhankelijkheid is de garantie voor onze vrijheid van spreken en van handelen.

- Geweldloze actie en creatieve confrontatie

Onze acties zijn altijd vreedzaam, ook al kunnen ze soms als provocerend of confronterend overkomen. Door bepaalde gedragingen en ideeën in vraag te stellen, streven wij naar verandering. Voor de planeet en voor de huidige en toekomstige generaties.

- De kracht van gezamenlijke actie

Wij geloven in de macht van het getal. De toekomst van het milieu ligt in de handen van miljoenen mensen over de hele wereld die dezelfde overtuiging delen. Onze overwinningen zijn trouwens steeds meer het resultaat van die uitzonderlijke mobilisatie.

Wie is Greenpeace?

Greenpeace, dat ben jij en dat zijn wij. We zijn activisten, communicatiemedewerkers, wetenschappers en campaigners of lobbyisten die de zaken in beweging willen brengen. Misschien maak jij al op de een of andere manier deel uit van deze groeiende beweging? Alleen samen kunnen we het verschil maken!

Zij brengen de zaken in beweging

Onze actievoerders, allemaal vrijwilligers van alle leeftijden, nationaliteiten en beroepen, worden gedreven door dezelfde wil: ook zij willen het milieu beschermen op geweldloze wijze, want dat is een vereiste bij al onze acties. En dat al sinds het begin van onze geschiedenis, in 1971.

Onze acties worden altijd voorafgegaan door een grote hoeveelheid werk achter de schermen. Onze wetenschappers waken erover dat de informatie die de basis vormt van onze campagnes wetenschappelijk correct is… en zij stellen ook oplossingen voor. Ze werken vanuit ons wetenschappelijk laboratorium in Exeter in Groot-Brittannië, maar zij nemen ook steeds meer deel aan opdrachten op het terrein.

Op basis van dat wetenschappelijk onderzoek oefenen onze campagneverantwoordelijken en lobbyisten druk uit op politici en zakenlui om te komen tot positieve veranderingen voor het milieu.

Samen met jou!

En natuurlijk zijn er ook de miljoenen mensen (waar jij misschien deel van uitmaakt) die bereid zijn om bergen te verzetten om onze campagnes te laten slagen! Onder hen:

  • 14.500 actieve vrijwilligers, die altijd op de bres staan om petities te laten ondertekenen, lezingen te geven en actie te voeren op plaatselijk vlak.
  • 24 miljoen burgers die rechtstreeks actief zijn op het internet om onze campagnes vooruit te helpen.
  • 3 miljoen donateurs, onder wie 100.000 in België, die de enigen zijn die al ons werk financieren.

Actievoerders, campagneverantwoordelijken, onafhankelijkheid, geweldloosheid, … De vastberadenheid van miljoenen mensen in combinatie met de eigen waarden van Greenpeace: dat is basis van onze organisatie. Met mooie overwinningen als resultaat.

Onderwerpen