Wij hebben vandaag de onderhandelingen geblokkeerd tussen de EU en de VS in Brussel. We willen ze beletten hun geheime gesprekken voort te zetten over TTIP, een handelsakkoord dat multinationals meer macht wil geven. Wij waarschuwen voor de gevaren van TTIP – het Trans-Atlantisch Vrijhandels- en Investeringsverdrag – voor onze democratie, milieubescherming, gezondheidsnormen en werkomstandigheden.

Samen met 30 activisten uit 7 landen versperden wij deze ochtend de ingangen van het conferentiecentrum waar de onderhandelingen zouden plaatsvinden. Klimmers ontrolden vervolgens een groot spandoek met de boodschap “TTIP: dead end trade deal” (TTIP: doodlopende weg).

We roepen Europa op om te kiezen voor democratie en hoge milieu- en gezondheidsnormen, en de onderhandelingen met de VS stop te zetten.

Groeiend protest tegen TTIP

Wij staan niet alleen met onze eis. Ruim 3,2 miljoen Europese burgers tekenden een burgerinitiatief tegen TTIP. Duizenden demonstreerden in Berlijn, Amsterdam, Brussel en andere hoofdsteden voor de bescherming van voedselveiligheid, tegen giftige stoffen en voor arbeidsrechten. Ook consumentenorganisaties en vakbonden aan beide kanten van de oceaan zijn bezorgd over dit nieuwe handelsakkoord tussen de Europese Unie en de VS. De bezorgdheid neemt toe, en dat is niet verwonderlijk.

TTIP gaat in essentie niet over handel, maar over het uitbreiden van de macht van multinationals. Zelfs wanneer dit ten koste gaat van mens en milieu. De handelsbarrières die de onderhandelaars willen verwijderen zijn de normen die onze gezondheid, ons milieu en ons voedsel moeten beschermen. Die mogen niet ondergeschikt gemaakt worden aan de winst van grote bedrijven.

Geen voorkeursbehandeling voor Amerikaanse bedrijven

Dat is niet alles. De onderhandelaars wilden vandaag vooral praten over het Investment Court System (ICS), een aparte rechtbank waar buitenlandse bedrijven en investeerders overheden kunnen aanklagen en enorme schadevergoedingen eisen. Bijvoorbeeld als een democratisch verkozen regering een besluit neemt dat hen niet aanstaat. Zo eiste een Canadees bedrijf recent 15 miljard dollar omdat president Obama de vervuilende Keystone pijpleiding had afgewezen.

Het ICS-voorstel van de Commissie is discriminerend, oneerlijk en kost ons een vermogen. Alleen buitenlandse bedrijven kunnen er een beroep op doen, bedrijven kunnen overheden aanklagen, maar niet andersom en de belastingbetaler krijgt de peperdure rekening gepresenteerd. Dit zorgt ervoor dat Europese en nationale overheden intussen wel twee keer nadenken voor ze besluiten nemen om het milieu of onze gezondheid te beschermen.

Stop deze gevaarlijke onderhandelingen!

Vandaag blokkeren we de onderhandelingen in Brussel en de komende maanden zullen we blijven actie voeren tegen dit ‘handelsakkoord’ dat onze normen en waarden bedreigt. Politici moeten goed beseffen dat TTIP louter in het belang van het bedrijfsleven is. We roepen hen op de onderhandelingen te stoppen.

2016 belooft cruciaal te worden. President Obama wil TTIP absoluut nog voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen afronden, want zowel de Democratische kandidaten Hillary Clinton, Bernie Sanders, als de Republikein Donald Trump hebben ernstige bezwaren tegen het akkoord. Wij zullen er echter alles aan doen om een snelle afhandeling te voorkomen. Daarbij kunnen we jouw steun goed gebruiken!