Precies 32 jaar geleden heeft de Franse geheime dienst het schip de Rainbow Warrior met explosieven tot zinken gebracht. Ook een van onze bemanningsleden, de fotograaf Fernando Pereiro, kwam daarbij om het leven. Gerechtigheid is nooit geschied.

Onlangs blikte internationaal directeur Bunny McDiarmid in Gmag terug op deze trieste episode:

"Kort voor de aanslag waren we op de Marshalleilanden, waar we een hele bevolking hielpen verhuizen. De bewoners van het eiland Rongelap wilden er weg om zich op een ander eiland te vestigen. Het was bijzonder ontroerend. Na jaren van lijden en ziekte, konden ze niet meer tegen de nefaste gevolgen van de atoomproeven die de VS in de buurt van hun eiland hadden uitgevoerd. Ze lieten dus alles in de steek, hun huizen, hun geschiedenis en hun verleden om voor zichzelf en voor hun kinderen op zoek te gaan naar een gezondere toekomst."

"Daarna wilden we naar Moruroa gaan, in Frans-Polynesië, om te protesteren tegen de Franse kernproeven. We passeerden langs Nieuw-Zeeland. Ik was nog maar anderhalf uur van de boot in de haven van Auckland toen de Franse geheime dienst hem liet zinken en daarbij een van onze reisgenoten doodde."

"De verplaatsing van de bevolking van Rongelap en de aanslag hebben mij persoonlijk gesterkt in mijn gevoel dat Greenpeace de juiste strijd voert. Dat een volk zo’n drama moest meemaken en dat een regering zo’n geweld gebruikte, toonde aan hoe gevaarlijk kernwapens wel konden zijn. De strijd van Greenpeace voor het milieu was juist en nodig. En dat is nog altijd zo. Vandaag zelfs nog meer dan toen."

>> Onze collega's van Greenpeace Duitsland hebben een mooie interactieve site gemaakt, waarmee je naar het wrak van de Rainbow Warrior kan duiken

Dichter bij elkaar gebracht

De explosie was bedoeld om onze campagne tegen kernproeven te kelderen, maar uiteindelijk heeft het iedereen bij Greenpeace dichter bij elkaar gebracht en onze beweging sterker gemaakt. 

Vandaag herdenken we Fernando, maar ook de kracht van alle mensen die samen met Greenpeace een eind hebben gemaakt aan de atoomproeven in de Stille Oceaan.

Kernwapenverbod

Enkele dagen geleden heeft de VN een wereldwijd verdrag goedgekeurd om nucleaire wapens te bannen: een mooi eerbetoon aan Fernando. De kernwapens waar hij en zovele anderen vóór en na hem tegen geprotesteerd hebben, zijn voortaan illegaal onder het internationale recht. En ook al zijn daarmee kernwapens de wereld nog niet uit, er is hoop...