Wat een week! Op vraag van het collectief TTIP Game Over hebben honderden actievoerders de onderhandelingen over het vrijhandelsakkoord TTIP verstoord. Dit was burgerlijke ongehoorzaamheid op haar best...

TTIP Game Over biedt een platform aan iedereen zich wil afzetten tegen het Trans-Atlantisch Vrijhandels- en Investeringsverdrag (TTIP) en het Comprehensive Economic and Trade Agreement (CETA). Vorige week kreeg zijn oproep massaal gehoor: elke dag waren er acties in de marge van de onderhandelingen, die in de Europese wijk in Brussel plaatsvonden.   

Reclamepaneel gehackt

In de nacht van zondag op maandag ging het protest spectaculair van start: hackers konden het grote Coca Cola-reclamepaneel op het De Brouckèreplein in Brussel kapen met boodschappen die het einde van TTIP aankondigden.

Enkele uren later liet het zogenaamde Ensemble Zoologique de Libération de la Nature zijn beesten los, op zoek naar de geheime plek van de onderhandelingen.  

Ketelmuziek

Dinsdag konden de onderhandelaars oordopjes gebruiken. Voor de actie “Make some noise” hadden honderden manifestanten een kookpot meegebracht om samen zoveel mogelijk lawaai te maken (en vooral om gehoord te worden). Opdracht volbracht.

Getoeter

Ook woensdag deden de actievoerders vrolijk voort. Aan het congresgebouw Albert Borschette vroegen ze de autobestuurders om te toeteren tegen TTIP. Als we mogen afgaan op het geclaxonneer, is de weerstand onder de bevolking tegen zulke akkoorden erg groot.

Blokkade

Een honderdtal medestanders heeft dan donderdag de toegang tot het congresgebouw geblokkeerd. Terwijl de politie de doorgang probeerde vrij te maken, kwam nog een honderdtal fietsers opdagen die de aanpalende straten afsloten. Na enkele uren konden de onderhandelaars eindelijk naar binnen, maar pas nadat ze confetti over zich heen hadden gekregen.

Lobbytour

Vrijdag tot slot, werd de week in schoonheid afgesloten. Elke geïnteresseerde kon een ‘lobbytour’ meedoen, om de macht van lobbyisten in Brussel (en hun veel te grote invloed op TTIP) te ontdekken.

Dit is nog maar het begin!

Na een bewogen week is het duidelijk: de mobilisatie tegen TTIP groeit! Burgers nemen geen genoegen meer met manifestaties alleen, ze willen een stap verder gaan. En dat is nodig!

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, verklaarde recent nog dat TTIP er kan komen voor het eind van Obama’s ambtstermijn. Multinationals en de Europese Commissie spelen met onze democratie, door te doen alsof ze het protest niet horen. TTIP Game Over verandert de regels. En het is nog lang niet voorbij…