Greenpeace voert wereldwijd campagne om de Zuidpool te beschermen, met inbegrip van de oceaan errond. Sinds januari ging de Arctic Sunrise al driemaal ter plaatse. Aan boord van ons schip bevonden zich ook wetenschappers en kleine onderzeeërs om onderzoek te doen.

De klimaatopwarming, vervuiling en de forse groei van industriële visvangst bedreigen de biologische diversiteit van de oceaan rond de Zuidpool, waar pinguïns, zeehonden en orka's en zelfs blauwe vinvissen leven…

De wetenschappers die ons vergezelden, ontdekten ook een nieuw rampzalig gevolg van menselijk handelen: microplastics en moeilijk afbreekbare chemische stoffen in het water en in het ijs van de Zuidpool.

Deze bedreigde plek is werelderfgoed. Ze behoort iedereen toe, en we moeten haar beschermen. Precies zoals Greenpeace in de jaren 1980 een internationale mobilisatie leidde voor de bescherming van het Antarctische continent, willen we nu het grootste zeereservaat ter wereld rond de Zuidpool oprichten.

In oktober houden de lidstaten van de Commissie voor het behoud van de mariene fauna en flora aan de Zuidpool (CCAMLR) een internationale top. We gaan hen vragen om in de Zuidelijke Oceaan het grootste zeereservaat op te richten.

Een reservaat in de Zuidelijke Oceaan kan een veilige haven worden voor pinguïns, walvissen en zeehonden, maar ook voor het krill dat de basis van de voedselketen vormt. Het hele mariene ecosysteem aan de Zuidpool is afhankelijk van deze garnaalachtige diertjes, maar ze worden overbevist door enorme schepen die zich steeds verder wagen.

Wil je ons helpen? Hou onze website en sociale media de komende maanden in het oog en teken alvast deze wereldwijde petitie.

We laten jullie ook graag genieten van enkele prachtige foto’s die genomen werden tijdens de expeditie: