Thai Union komt met veelbelovende maatregelen. Dankzij 2 jaar actievoeren met steun van 700.000 mensen, is dit wat er verandert op zee…

Greenpeace begon twee jaar geleden een wereldwijde campagne gericht op Thai Union. Als 's werelds grootste inblikker van tonijn heeft dit bedrijf grote invloed op de manier waarop er gevist wordt. Zolang zij de schadelijke vismethoden en moderne slavernij tolereren, zou er niks veranderen.

700.000 stemmen voor verandering

Twee jaar lang riepen we Thai Union ter verantwoording. Bij de fabrieken van Thai Union zelf en bij dochtermerken als John West (verkocht in o.a. Nederland) en Petit Navire (verkocht in Frankrijk), maar natuurlijk ook op zee. De actie kreeg heel wat navolging: maar liefst 700.000 sympathisanten uit heel de wereld steunden de oproep aan Thai Union om verantwoordelijkheid te nemen.

Wat Thai Union belooft

Vandaag zijn we verheugd dat Thai Union met een stevig maatregelenpakket komt dat illegale visserij, overbevissing en schending van mensenrechten op alle visserijschepen moet tegengaan.

Dit zijn 4 belangrijke hervormingen die Thai Union wil doorvoeren:

  1. 50 procent minder lokvlotten in 3 jaar;
  2. een deel van de langelijnvisserij wordt vervangen door meer duurzame vismethoden, zoals pole & line en sleephengelvisserij;
  3. een gedragscode moet vanaf 2018 zorgen voor eerlijke en humane behandeling van de werknemers op schepen;
  4. onafhankelijke controleurs gaan toezien op naleving van de maatregelen.

dinsdag 11 juli 2017

Actievoerders halen een lokvlot uit zee.

 

Echte werk begint pas

Ver op zee kon de tonijnvisserij buiten het zicht van consumenten opereren. Afnemers zoals Thai Union negeerden hun slopende en illegale praktijken. Met deze omslag erkent Thai Union de misstanden en neemt het voortouw in verbetering. Om echt een verschil te maken, moet het bedrijf nog flink wat inspanningen leveren.

Het is aan Greenpeace om samen met andere ngo's en vakbonden erop toe te zien dat Thai Union het leven op en in zee daadwerkelijk verbetert.

Lees meer

Doe meer