Deze lente toert het Greenpeaceschip de Esperanza voor de kust van West-Afrika. Zijn crew legt er de pracht van deze rijke wateren vast, maar is ook getuige van de overbevissing die in toenemende mate de voedselzekerheid van de lokale bevolking bedreigt.

Miljoenen West-Afrikanen overleven door vis te vangen en/of te eten. Maar de snelle stijging in grote vissersvloten uit Afrika en (ver) daarbuiten, maken het voor lokale gemeenschappen en vissers moeilijker dan ooit om rond te komen. De schaarste op de lokale markten stuwt de prijzen omhoog.

Op pad met de autoriteiten

Al meer dan 15 jaar documenteert Greenpeace de gevolgen van overbevissing en illegale visvangst in deze regio, en zoeken we mee naar oplossingen. Nu is de Esperanza teruggekeerd voor een stand van zaken, en om Afrikaanse gemeenschappen bij te staan in hun strijd voor gezonde oceanen.

Zo patrouilleert de Esperanza tijdens deze tour samen met West-Afrikaanse autoriteiten. We willen de kustlanden helpen om hun wateren te beschermen, en tegelijk wijzen op de nood aan een efficiënt beheer en strikte naleving van de visserijwetten.

Haaienvinnen ontdekt

Onlangs was het weer prijs. De crew ontdekte haaienvinnen aan boord van twee Chinese vissersboten. Op één van de schepen troffen ze ook illegale visnetten aan. Een derde Chinese boot werd betrapt op illegale netten én had soorten gevangen waarvoor de bemanning geen toelating heeft.

De twee vissersboten met haaienvinnen kregen elk een boete van 250.000 euro, terwijl de andere boot 350.000 euro moet betalen. De vangst van alle boten werd door de Guineese autoriteiten in beslag genomen.  

Behalve haaienvinnen trof Greenpeace aan boord van deze schepen ook verschillende karkassen van haaien aan, waaronder de bedreigde hamerhaai, en manta’s.

“Totaal gebrek aan respect voor de wet”

Ahmed Diame van Greenpeace Afrika spreekt van een totaal gebrek aan respect voor de West-Afrikaanse visserijwetgeving. “De vondsten bewijzen dat lokale autoriteiten dringend versterkt moeten worden om de internationale standaarden te kunnen afdwingen.”

China en Europa

China is momenteel de belangrijkste speler in de regio, met meer dan 300 Chinese visserboten. De meeste zijn trawlers - bodemtrawlers incluis – die op verwoestende wijze aan industriële visserij doen.

Europa is de tweede grootste buitenlandse speler in de West-Afrikaanse wateren met meer dan 100 schepen uit de EU, en enkele uit Rusland. Net als bij de Chinezen bestaan de meeste van deze vloten uit trawlers. Er zijn zelfs supertrawlers bij die enorme hoeveelheden kleine vis bovenhalen, zoals sardines en horsmakreel.

Tot slot wagen zich ook tal van Franse en Spaanse tonijnvissers in de regio. Hun drijfnetten lokken een brede waaier aan dieren waaronder tonijnen, haaien, zeeschildpadden en zeezoogdieren. Deze vistechniek gaat gepaard met heel wat bijvangst.

Welvarende toekomst

Voor Greenpeace moeten West-Afrikaanse regeringen hun verantwoordelijkheid opnemen en samenwerken om zowel de buitenlandse als lokale visserij in goede banen te leiden. Alleen zo kunnen de grondstoffen op een eerlijke en duurzame manier worden verdeeld, met een welvarende toekomst voor de lokale gemeenschappen en de mensen die langsheen de West-Afrikaanse kustlijn leven.   

Sierra Leone en Senegal

Op 23 februari arriveerde de Esperanza in Praia, een Kaapverdische haven. Van daaruit ging de reis langs havens in Mauritanië, Guinee-Bissau, Guinee. Sierra Leone en Senegal staan nog op de agenda.