Wie ooit heeft gedoken bij het Groot Barrièrerif, weet waarom dit natuurwonder over de hele wereld gerespecteerd wordt. Dit koraalrif is een indrukwekkend, levendig, veelzijdig onderwaterjuweel. Het rif wemelt van leven en kleuren – en het heeft je hulp nodig.

Op dit moment staat het Groot Barrièrerif op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Maar ons grootste natuurwonder verkeert in gevaar: de hoeveelheid koraal is sinds 1985 met 50% afgenomen en de gevolgen van de industrialisering en de klimaatverandering tasten de gezondheid van het rif verder aan.

Unesco weet dat het rif bedreigd wordt; in 2012 heeft de organisatie Australië al gewaarschuwd dat de geplande industriële expansie het Werelderfgoedwonder bedreigt. In juni wordt beslist of het Groot Barrièrerif strenger in de gaten moet worden gehouden – en dus is dit nu een cruciaal moment om vanover de hele wereld de ogen op het rif gericht te houden.

Jij kunt helpen – maak vandaag nog een virtuele tocht door ons adembenemend mooie koraalrif en doe met ons mee om het rif te beschermen. Door nu samen te werken, kunnen we ervoor zorgen dat een virtuele tocht niet de enige manier wordt waarop toekomstige generaties het grootste koraalrif ter wereld kunnen bewonderen.

Het rif strekt zich uit over 2.300 kilometer voor de noordoostkust van Australië. Er is dan ook heel wat te zien. Hier zijn enkele hoogtepunten uit Google Maps:

« Great Detached Reef »

 

Lizard Island

North Horn, Osprey Reef

 
Myrmidon Reef

Heron Island

 

Lady Elliot Island
En de zee zit vol vis rond Lady Elliot Island. Als je goed genoeg kijkt, zie je misschien zelfs een rog!

 
Verken het koraalrif vanuit de lucht

Je kunt ook het rif verkennen van bovenaf, met dit panorama van AirPano.com.

 

We willen niet dat ons Groot Barrièrerif op de lijst met ‘bedreigd Werelderfgoed’ terechtkomt – we hebben liever dat het beschermd wordt. Jammer genoeg heeft de Australische regering nog niet voldoende gedaan om het Groot Barrièrerif van de lijst met bedreigd erfgoed te houden. Er staat zo veel op het spel.

De schoonheid, diversiteit en complexiteit van het Groot Barrièrerif zijn niet zomaar te vervangen. Kom nu in actie: doe mee en maak deel uit van een burgerbeweging tegen de plannen die het rif in gevaar brengen.