Er is een goede kans dat je deze zomer van de zon, de zee en het strand gaat genieten. Je neemt dan misschien een lekkere pick-nick mee. Het eventuele verpakkingsafval laat je, als overtuigde supporter van Greenpeace, niet liggen: plastic afval tussen de tenen is voor niemand leuk. Voor vogels en de vissen in de zee kan het zelfs dodelijk zijn.

Plastic vervuiling in zee  is een enorm probleem, door zowel grotere stukken plastic (macro-plastics) als door kleinere stukjes (micro-plastics). Sinds 1964 is de productie van plastic meer dan vertwintigvoudigd. 40% van de plastic productie gaat naar verpakkingen. Elk jaar komt er tot 12 miljoen ton plastic in zee terecht. De oceanen worden daardoor omgevormd tot een hele plastic soep. Wat we zien drijven, is het topje van de ijsberg, want 94% van het plastic afval zinkt naar de zeebodem. Als het zo verder gaat zit er volgens een rapport in opdracht van het Wereld Economisch Forum tegen  2050 misschien meer plastic dan vis in de zee.

Voor Greenpeace is het belangrijk om vooral minder plastic te produceren (Reduce), eenmalige verpakkingen te vervangen door herbruikbare verpakkingen (Reuse) en nog meer te recycleren (Recyle).

Producenten verkopen hun PET flesjes met het argument dat ze 100% recycleerbaar zijn, maar dat wil niet zeggen dat flesjes ook uit 100% gerecycleerd materiaal bestaan. Uit een recent Greenpeace rapport bleek dat 5 van de grootste frisdrankproducenten in hun flesjes gemiddeld maar 6,6% gerecycleerd materiaal gebruiken.  Voor Greenpeace moeten we streven naar flesjes van 100% gerecycleerd materiaal.

Plastics “in your face”, plastics in je maag

Natuurlijk let je er zelf op dat je plastic niet in de natuur terecht komt... Maar niet iedereen weet dat een deel van de douchegels, “scrubs”, en kuisproducten, minuscule plastic deeltjes (zogenaamde “microbeads”) bevatten, die moeten helpen “schuren”. De kleinste plastic deeltjes zijn niet alleen afkomstig van die “microbeads”, maar ontstaan ook door de geleidelijke afbraak in kleinere stukjes van alles wat uit plastic is gemaakt.

De kleinste plastic deeltjes maken in ton gemeten niet het grootste aandeel van het plastic afval uit, maar ze wegen des te zwaarder door in de impact op de gezondheid van ons ecosysteem.

Omdat de deeltjes zo klein zijn, zijn deze des te gevaarlijker. Je kan het vergelijken met de ultrafijne stofdeeltjes in de lucht, waarvan het gevaar steeds bekender wordt. Omdat ze zo fijn zijn, komen ze terecht in het weefsel van heel wat levende organismen in de zee, zoals mosselen, en dus uiteindelijk ook in ons lichaam. Bovendien hechten er zich ook allerlei toxische stoffen aan die kleine deeltjes, waardoor ze nog gevaarlijker zijn. Of, de chemische stoffen die in het plastic zitten, worden losgeweekt, en komen zo in het water terecht.

Een deel van de cosmeticaproducenten liet al weten dat ze de vrijwillig “microbeads” in hun producten zullen vervangen door alternatieven. Voor Greenpeace moet de overheid alle producenten verplichten om dit te doen. En zelf kunnen we ook meehelpen, door plastic zoveel mogelijk te mijden, te kiezen voor duurzame producten en zo weinig mogelijk verpakkingen. Want we hebben allemaal liever ‘mosselen natuur’ dan ‘mosselen plastic’ ...