Wereldwijd hebben meer dan twee miljoen mensen zich aangesloten bij de beweging voor een beschermd gebied in de Antarctische Oceaan. De reden: 25 regeringen beslissen van 22 oktober tot en met 2 november – tijdens de Antarctische Oceaancommissie (CCAMLR) – of het grootste beschermde natuurgebied ter wereld wordt gerealiseerd, in de Weddell Zee. Wordt vervolgd.

België heeft zijn standpunt al bekend gemaakt en steunt het voorstel. Ons land vraagt om hoogdringend de internationale samenwerking te versterken. Dit is noodzakelijk om de biodiversiteit in deze bijzonder kwetsbare regio te beschermen en om de natuurlijke habitats en ecosystemen te behouden. Deze bieden namelijk onderdak aan vele zeedieren.

Thom Yorke steunt het project

De adembenemende wereld van Antarctica – met haar drijvende ijsbergen, walvissen en pinguïns – is volledig uniek. En dat moet zo blijven. Om aandacht te vragen voor de bescherming van Antarctica, maakte Thom Yorke – zanger van Radiohead – speciaal voor Greenpeace het volgende nummer.

Of bekijk de video rechtstreeks op youtube.

Greenpeace ondernam begin dit jaar een drie maanden durende expeditie naar Antarctica. We deden onderzoek naar de aanwezigheid van plastic in het gebied en lieten zien wat de effecten zijn van de industriële visserij op het leven in de Antarctische zeeën.

Door samen te werken met wetenschappers ontdekten we nieuwe, kwetsbare mariene ecosystemen op de Antarctische zeebodem die lokaal beschermd worden. Een enorme winst! Maar nu hebben we de internationale politiek nodig om een nog veel groter gebied rondom Antarctica te beschermen.