Het Groot Barrièrerif is de habitat van heel wat soorten, en ook van Nemo. Het is ook een uitzonderlijk mooie plek, die jammer genoeg onder zware druk staat en onze hulp nodig heeft. We moeten het Groot Barrièrerif redden…

1. Omdat dit het grootste koraalrif ter wereld is: het bestaat uit meer dan 2900 riffen en 900 eilanden (over een lengte van meer dan 2600 kilometer) met een oppervlakte van 344.400 km². In het Groot Barrièrerif wonen 400 soorten koralen, 1500 soorten vissen en 4000 soorten weekdieren. Er leven ook verschillende met uitsterven bedreigde soorten, zoals de doejoeng en de grote soepschildpad.

2. Omdat de voorbije dertig jaar al de helft van het koraal verloren is gegaan en het rif steeds meer te lijden heeft onder de klimaatverandering. Wordt het niet stilaan tijd om in te grijpen?

3. Omdat de wetenschappers zo wanhopig zijn dat ze drie jaar geleden een spermabank hebben aangelegd, in de hoop de toekomst van het Groot Barrièrerif veilig te kunnen stellen.

4. Omdat Australië bereid lijkt één van de wonderen van deze planeet op te offeren aan de steenkoolsector. Elk jaar trekken twee miljoen toeristen – en misschien ook jij wel – naar het land van de kangoeroes, vaak om er de pracht van het Groot Barrièrerif te bewonderen. Ben jij er nog nooit geweest, maar droom je ervan om ooit nog eens het rif te zien? Kom in actie voor de bescherming ervan!

5. Omdat de Unesco al de alarmklok heeft geluid en zich maar al te goed bewust is van deze dreigingen. Maar de organisatie heeft jullie steun nodig om te kunnen weerstaan aan de druk van de Australische regering, die niet wil dat het Groot Barrièrerif wordt opgenomen op de lijst van bedreigde sites.

6. Omdat koraal veel mooier is dan steenkool… Al die fascinerende soorten en al die schitterende kleuren zijn werkelijk betoverend. Een beetje overdonderend soms. Maar vooral betoverend.

7. Omdat iedereen dol is op Nemo, die zijn huis echter dreigt kwijt te raken. Jij wil hem toch ook niet vermorzeld zien worden zoals in een blender?

8. Omdat het Groot Barrièrerif zo uniek is dat je het zelfs vanuit de ruimte kunt zien.

9. Omdat jij, als Australië niet bereid is om het koraalrif te redden, dat wel wil doen.

Vraag de Unesco om het Groot Barrièrerif aandachtig in de gaten te houden.