Zuid-Korea 'betrapt' op plannen voor walvis- en dolfijnenvleesfabriek

Nieuwsartikel - 12 april, 2005
Greenpeace en de milieuorganisatie KFEM hebben de Zuid-Koreaanse plannen onthuld voor de bouw van een verwerkingsfabriek voor walvis- en dolfijnenvlees. De fabriek komt in Ulsan, bekend als de 'City of whales'. Actievoerders hebben er een protestkamp opgezet als 'walvisambassade'. Er is een twaalf meter hoog baken opgericht als symbool voor de walvis in gevaar.

Greenpeace actievoerders uit de hele wereld en Koreaanse actievoerders van de milieuorganisatie KFEM demonstreren arm in arm tegen de plannen voor een verwerkingsfabriek van walvis- en dolfijnenvlees in Ulsan, Zuid-Korea. ©Greenpeace/Natalie Behring

Laat ze het maar ontkennen

'We zijn hier om de alarmklok te luiden voor de walvissen die in grootgevaar zijn. Dit kan de eerste stap zijn voor een nieuwewalvisindustrie. Waarom zou de Zuid-Koreaanse regering investeren ineen nieuwe verwerkingsfabriek voor walvis- en dolfijnenvlees als zijnog niet besloten hebben om de walvisjacht nieuw leven in te blazen?Laten ze het maar ontkennen als het niet waar is', zegt Jim Wickens vanGreenpeace vanuit het protestkamp.

Toevallig?

De commerciële walvisjacht is verboden, maar Zuid-Korea handelt invlees van walvissen en dolfijnen die 'toevallig' zijn gevangen. Dattoeval krijgt een raar luchtje als je weet dat Zuid-Korea honderd keermeer toevallig vangt dan landen die niet in het vlees handelen.Wetenschappers geloven dat zelf de minst bedreigde walvis, dedwergvinvis, in gevaar komt door die 'toevallige' handel.

Reservaten, geen begraafplaatsen

'Walvissen in de Koreaanse wateren moeten, net zoals walvissen opandere plekken, snel beschermd worden. De geschiedenis laat zien datjagen op walvissen, wetenschappelijk of commercieel, leidt totuitsterven. Laten we in plaats van dezelfde fouten te maken het levenin de oceanen beschermen en maak van de zeeën walvisreservaten en geenwalvisbegraafplaatsen', zegt Choi, Ye-Yong van KFEM.

Onderwerpen