Zara: Fast fashion, slow detox

2 reacties
Nieuwsartikel - 23 november, 2012
Onze campagne om Zara te ‘ontgiften’ is nog maar net gestart, toch hadden na 48 uur al meer dan 200.000 bezorgde klanten, activisten en fashionista’s ingetekend. Ze eisen dat de grootste modeketen ter wereld kleding maakt zónder vervuiling. Een ongelooflijke respons.

Invisible Fashion Victim at Zara's leading store in Hong Kong


Met zo’n vloedgolf van mensen die het bedrijf oproepen om zijn verantwoordelijkheid te nemen voor de watervervuiling die het gevolg is van het maken en wassen van zijn kleren, hoeft het niet te verrassen dat het merk reageert.

Zara heeft op sommige van jullie e-mails geantwoord door te verwijzen naar zijn “bereidheid om actie te ondernemen en zo snel mogelijk te komen tot een nullozing voor schadelijke stoffen”. Greenpeace is al met het bedrijf aan het onderhandelen over hoe deze voornemens in daden kunnen worden omgezet. Want woorden volstaan niet.

Wereldwijd belanden giftige stoffen van de textielindustrie in ons water. Daar kunnen deze chemicaliën afbreken tot nog schadelijkere stoffen, waarvan sommige hormoonverstorend en zelfs kankerverwekkend werken.

Veel van deze chemicaliën werden aangetroffen in Zara-producten die we lieten testen door een onafhankelijk laboratorium. Dat betekent dat ze gebruikt werden bij het productieproces en nadien werden geloosd in rivieren en waterlopen over de hele wereld.

Een merk als Zara dat elk jaar 850 miljoen kledingstukken verscheept heeft een grote impact op het milieu en op de mensen die hetzelfde water gebruiken om van te leven.

ZARA kinderjeans dit product bevat giftige stoffen.

Daarom hebben we Zara gekozen als de volgende stap in onze weg naar een gifvrije toekomst. Door zijn omvang is Zara perfect geplaatst om katalysator te worden voor diepgaande verandering in de mode-industrie. Toeleveranciers luisteren naar bedrijven als Zara omdat die zulke grote bestellingen doen, maar ook als grootste modeketen kan Zara het te volgen voorbeeld worden voor andere ketens.


Wat vragen we nu precies aan Zara?

We geloven dat het grootste kledingmerk ter wereld een verantwoordelijkheid heeft ten aanzien van mens en milieu om alle schadelijke chemicaliën uit zijn productieproces te bannen, en om hetzelfde te eisen van zijn toeleveranciers. De mensen die in de buurt van deze fabrieken wonen maar ook de consumenten hebben het recht om te weten wat er in hun kleding zit en welke schadelijke effecten deze chemicaliën hebben wanneer ze in het milieu belanden.

Enkele grote concurrenten van Zara tonen al hoe het moet. Marks & Spencer bijvoorbeeld heeft beloofd om cijfers over de vervuiling van verschillende toeleveranciers vrij te geven tegen februari 2013.

Ook H&M heeft al een concrete deadline gesteld voor het volledig uitfaseren van PFC’s, een van de schadelijkste groepen chemicaliën die in de textielsector worden gebruikt. Volgens H&M is dat mogelijk tegen 1 januari 2013, dus wat weerhoudt Zara ervan om hetzelfde te doen voor deze en andere schadelijke chemicaliën die het momenteel nog gebruikt om kleding te maken?

Het bedrijf kan een nieuw kledingstuk ontwerpen, fabriceren en in de winkels leggen in amper 15 dagen tijd. We zijn benieuwd of ze dit tempo kunnen halen om komaf te maken met de watervervuiling en de mode-industrie voor eens en altijd op te schonen.

Zara is tenslotte al lang op de hoogte van de huidige problemen. Ons eerste rapport om de giftige vervuiling door de textielindustrie aan te klagen, is al 18 maanden oud. Sindsdien heeft Zara bitter weinig gedaan. Maar dankzij jullie ongelooflijke steun, volharding en creativiteit in de voorbije dagen, lijkt het bedrijf eindelijk wakker te worden.

Kom in actie
Deel deze campagne met je vrienden, want hoe meer mensen betrokken worden, hoe meer de directie van het bedrijf (waaronder de derde rijkste man ter wereld) zullen beseffen dat ze dringend ambitieuze maatregelen moeten treffen om te ontgiften. En als je dat gedaan hebt, ga gerust eens kijken op Zara’s facebookpagina of stuur hen een bericht via twitter waarin je hen oproept om het leiderschap en de verantwoordelijkheid te tonen die passen bij de grootste modeketen.

Het is bekend dat Zara bliksemsnel inspeelt op de laatste trends, dus maak het bedrijf duidelijk dat zijn nieuwe collectie 100% gifvrij moet zijn.

Doe mee met onze Detox-campagne en deel met je vrienden

2 reacties Reageren

fgf zegt:

@Paul: Greenpeace heeft de verkoop van textielproducten opgeschort tot er gifvrije kleding beschikbaar is en producenten ons volledige transparantie k...

Geplaatst 29 november, 2012 om 13:33 Misbruik melden Reageer

Lees meer Lees minder

Paul zegt:

http://www.biojournaal.nl/nieuwsbericht_detail.asp?id=10771
Giftige stoffen in Greenpeace-shirts

Geplaatst 29 november, 2012 om 12:14 Misbruik melden Reageer

1 - 2 van 2 resultaten.

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.