Greenpeace verjaagt Japanse walvisvloot uit de Zuidelijke Oceaan

Nieuwsartikel - 13 januari, 2008
Na een intensieve zoektocht spoorde het Greenpeaceschip Esperanza de Japanse walvisvloot op. De walvisjagers vluchtten daarop onmiddellijk weg en de Esperanza zette de achtervolging in. Na 24 uur heeft Greenpeace de walvisvloot uit het jachtgebied verdreven. In december had Japan al laten weten dit seizoen geen bultrugwalvissen te vangen.

Bultrugwalvis met jong

De Yushin Maru, een Japans walvisjachtschip dat door de Esperanza uit het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan werd verdreven.

Dat de Japanse walvisvloot verdreven is en dat de bultrugwalvissen voorlopig gespaard blijven zijn mooie overwinningen. Maar Greenpeace zal geweldloos actie blijven voeren om te voorkomen dat Japan walvissen doodt.

Japan wil dit jaar 935dwergvinvissen en 50 bedreigde vinvissen vangen onder hetmom van wetenschappelijk onderzoek. Greenpeace wil dat Japan zijnwalvisvloot definitief terugtrekt uit de wateren bij Antarctica en de jacht voorgoedstaakt.

Druk op Japan neemt toe

Op 22 december had Japan al laten weten dat de walvisjagers toch geen50 bultruggen gaan doden dit jaar. Die beslissing kwam na aanhoudendeinternationale druk van onder andere de Australische overheid enGreenpeace. Japan beloofde in ieder geval de komende twee jaar niet opbultruggen te jagen.


Japan doet al 20 jaar zogenaamd 'wetenschappelijk onderzoek' dat noggeen enkel resultaat heeft opgeleverd. Het walvisvlees belandt gewoon inde supermarkten maar wordt niet verkocht omdat niemand het wil. En dit alles op kosten van deJapanse belastingbetaler. De druk op de Japanse regering neemt de laatste tijd steeds meer toe. Ook steeds meer Japanse bedrijven distantiëren zich van de walvisjacht.

Uit onderzoek van Greenpeace blijkt dat er plannen bestaan voor een nieuw fabrieksschip voor de walvisjacht. Dit zou betekenen dat Japan nog tientallen jaren op heel veel walvissen kan jagen. Na een rondvraag bij mogelijke bouwers van dit grote nieuwe schip gaven echter alle bedrijven te kennen de eventuele opdracht bij voorbaat niet te willen aannemen.

Roep nu de Japanse regering op om helemaal af te zien van een nieuw fabrieksschip. Stuur de e-mail aan de Japanse premier.

Onderwerpen