Walvisvleesschandaal: vraag de vrijlating van onze actievoerders!

Nieuwsartikel - 1 juli, 2008
De voorlopige hechtenis van de twee Greenpeaceactievoerders, die al 13 dagen duurt, is op 1 juli met nog eens 10 dagen verlengd. De maximale wettelijke termijn van 23 dagen zonder officiële aanklacht loopt af op 11 juli. Stuur nu een mail aan de Japanse premier, als u dat nog niet hebt gedaan, om de onmiddelijke vrijlating te eisen van de twee Japanse actievoerders.

Junichi Sato, coordinator van de walviscampagne van Greenpeace Japan, weegt 23,5 kilogram walvisvlees dat gestolen werd door bemanningsleden van het walvisschip de Nisshin Maru. Op de doos waar het walvisvlees inzat stond een etiket met 'karton'.

Op vrijdag 20 juni heeft de Japanse politie in Tokyo twee actievoerders van Greenpeace gearresteerd die vorige maand een schandaal rond de illegale handel in walvisvlees aan het licht brachten. Het door de Japanse overheid gesponsorde walvisjachtprogramma speelt een centrale rol in dit walvisvleesschandaal.

Junichi Sato et Taro Sazuki worden ervan beschuldigd een doos met 23 kilo walvisvlees te hebben gestolen die ze hadden overhandigd aan de Japanse autoriteiten als bewijs voor de grootschalige corruptie.

De twee actievoerders werden veroordeeld tot 10 dagen voorlopige hechtenis. Greenpeace ging tegen deze beslissing in beroep, maar op 23 juni werd hun aanhouding bevestigd. Op 1 juli werd de aanhouding verlengd tot de maximale termijn van 23 dagen.

De actievoerders zijn onschuldig. Ze werden gearresteerd omdat ze walvisvlees teruggaven dat de walvisjagers gestolen hebben van de Japanse belastingbetaler.

De voorbije weken voerde Greenpeace acties voor de Japanse ambassades in verschillende steden ter wereld, waaronder Brussel.

Sinds de aanhouding van de twee activisten schreven reeds meer dan 180.000 mensen een mail naar de Japanse overheid. Als u dat nog niet gedaan hebt, schrijf dan nu naar de Japanse eerste minister en de minister van Buitenlandse Zaken om de onmiddellijke vrijlating van onze actievoerders te vragen.

Bedankt voor uw steun!

Onderwerpen