Undercoveroperatie legt walvisvleesschandaal Japan bloot

Bemanning walvisvloot smokkelt walvisvlees van boord

Nieuwsartikel - 16 mei, 2008
De bemanning van het walvisfabrieksschip de Nisshin Maru verduistert op grote schaal walvisvlees. Een vier maanden durende undercoveroperatie van Greenpeace kreeg dit boven tafel. Tijdens de zogenaamde wetenschappelijke jacht houden de bemanningsleden de beste stukken walvisvlees achter en smokkelen deze van boord als persoonlijke bagage.

Junichi Sato, coordinator van de walviscampagne van Greenpeace Japan, weegt 23,5 kilogram walvisvlees dat gestolen werd door bemanningsleden van het walvisschip de Nisshin Maru. Op de doos waar het walvisvlees inzat stond een etiket met 'karton'.

Greenpeace vraagt de Japanse openbare aanklager om een onderzoek om de totale corruptie binnen het walvisjachtprogramma van Japan boven tafel te krijgen.

Walvisvlees verstuurd naar privéadres

Het overladen van het gesmokkelde walvisvlees gebeurde voor het oog vande ambtenaren van Kyodo Senpaku - de exploitant van de walvisvloot - envan de bemanning. Greenpeace onderschepte een van de dozen - allenbestemd voor hetzelfde privéadres - om de inhoud te kunnen vaststellenen de fraude aan te tonen. In doos zat 23,5 kilo gezouteneerstekwaliteitswalvisvlees. Waarde: zo'n 3000 dollar.

Twintig dozen per persoon

Greenpeace heeft diverse werknemers en voormalige medewerkers van KyodoSenpaku gesproken. Een informant vertelde dat veel bemanningsleden zichwel twintig dozen per persoon toe-eigenen. Verschillende cafés enrestaurants in Japan bevestigden dat zij elk moment het walvisvlees vande jacht van dit jaar verwachtten. Dat kan in principe niet, want deofficiële kanalen bieden voor eind juni geen walvisvlees aan.

Japanse walvisjacht onder vuur

De verregaande corruptie roept de vraag op wie er nu eigenlijkprofiteert van dit walvisjachtprogramma. De walvisjacht is commercieelniet houdbaar en levert geen bruikbare wetenschappelijke informatie op.Internationaal ligt het Japanse walvisjachtprogramma al jaren ondervuur vanwege het totale gebrek aan wetenschappelijke geloofwaardigheid.

Bekijk de beelden

Een getuigeverklaring over de corruptie van de bemanningsleden van de Nisshin Maru is opgenomen op video. 

Vraag Japan om de walvisjacht te stoppen

Stuur een mail naar de Japanse regering en vraag hen de subsidies voor de walvisjacht af te schaffen, dit schandaal te onderzoeken, en te stoppen met de jacht.

Onderwerpen