Rainbow Warrior kan Vietnamees houtschip tegenhouden

Rainbow Warrior oogst succes

Nieuwsartikel - 26 februari, 2004
De Rainbow Warrior, het vlaggenschip van Greenpeace, houdt al gedurende een tweetal weken de illegale houtpraktijken in en rond Indonesië in het oog. Door aanhoudende patrouilles en research kon de Rainbow Warrior bekomen dat de Indonesische politie een Vietnamees schip verhinderde om in de Kumai-baai verdacht hout te laden voor export naar Vietnam.

Greenpeace-activisten varen rond Vietnamees houtschip Ha Tinh 06

De Rainbow Warrior hield het schip, eigendom van de Vietnamese overheid, en zijn activiteiten al een aantal dagen in het oog. Toen duidelijk werd dat een lading verdacht hout klaar lag om door het schip te worden opgepikt, ging de Rainbow Warrior de confrontatie aan. Greenpeace nam contact met het schip en met zodiacs werd er in cirkels rond het schip gevaren.

De Indonesische politie was reeds ter plaatste gestuurd door de Indonesische minister nadat Greenpeace fotomateriaal over dit verdacht hout naar buiten bracht. Zij gingen in gesprek met de bemanning van het Vietnamese schip, en het schip kreeg uiteindelijk het bevel om (zonder cargo) de Indonesische wateren te verlaten.

"Eén vrachtschip dat leeg terug naar huis wordt gestuurd, zal de Indonesische oerwouden niet redden. Maar wat hier vandaag gebeurd is, bewijst dat we de houtmaffia kunnen stoppen", zei Andrew als webredacteur aan boord.

Onderwerpen