"Sloopschepen zijn chemisch afval"

Internationale gemeenschap sluit Verdrag van Bazel

Nieuwsartikel - 2 november, 2004
Sloopschepen zijn wél gevaarlijk afval! Dit historische besluit nam het Verdrag van Bazel eind oktober. Greenpeace is zeer verheugd over dit resultaat van jarenlang intensief campagnevoeren voor schone sloop van giftige schepen. Het ongecontroleerde gezeul over de wereld met giftige sloopschepen wordt aan banden gelegd.

Sloopstrand in Alang, India.

Veel afgedankte westerse schepen worden ontmanteld in landen als India en Bangladesh. Gasexplosies, asbest en giftige stoffen veroorzaken vele doden en gewonden onder de slooparbeiders. Prachtige stranden veranderen in vieze, giftige scheepskerkhoven. Eindelijk moeten afgedankte schepen op een schone manier worden gesloopt en van giftig afval worden ontdaan.

Toestemming verplicht

Maar nu kan India met de - internationale - wet in de hand zeggen dat het zo'n schip niet wil hebben. Want de Basel Conventie verbiedt de export van gevaarlijk afval, van rijke naar arme landen. Een sloopschip mag dus het (westerse) land niet uit zónder toestemming van het importerende land. Bovendien zijn de 163 landen die dit verdrag ondertekenden verplicht ervoor te zorgen dat de sloop milieuvriendelijk gebeurt.

2.200 olietankers

De machtige scheepvaartindustrie verzette zich jarenlang met hand en tand tegen bindende maatregelen. Maar onder actief Nederlands voorzitterschap spande Europa zich in vóór internationale regelgeving. 'Dit besluit had geen dag later moeten komen', zegt campaigner Shipbreaking Marietta Harjono. 'Juist door de Europese afspraak om enkelwandige olietankers te verbieden, staan 2.200 tankers klaar voor de sloop. Er zitten nog veel mazen in deze wet, maar het is wel een enorme stap vooruit.'

Onderwerpen