Arresteer ons. Wij zijn de Tokio 2,9 miljoen

Nieuwsartikel - 9 december, 2008
Vertegenwoordigers van miljoenen Greenpeacesympathisanten wereldwijd demonstreerden op de stoep bij de Japanse premier in Tokio. Zij eisten het einde van de politieke vervolging van de "Tokio 2", twee actievoerders van Greenpeace die zich verzetten tegen de walvisjacht. Ze vragen dat Japan de walvisjacht in de Zuidelijke Oceaan stopzet. Wereldwijd werd er ook actie gevoerd voor Japanse ambassades.

Greenpeacedirecteurs en Paddy Hart, ex-walvisjager, op de stoep bij de Japanse premier in Tokio.

In het kader van het 60-jarig jubileum van de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens verklaarde een groep mensen zichzelf 'medeplichtig' in het proces tegen Junichi Sato en Toru Suzuki. De 'medeplichtigen' zijn directeurs van Greenpeacekantoren in Nederland, Japan, Duitsland, Australië, Zwitserland, Brazilië, de Verenigde Staten en de Scandinavische landen, maar ook de Australische ex-walvisjachtkapitein Paddy Hart.

Corruptieschandaal

De twee actievoerders ontmaskerden in mei 2008 een corruptieschandaal in walvisindustrie die met belastinggeld wordt gefinancierd. De Japanse autoriteiten antwoordden met een politiek gemotiveerde vervolging en de arrestatie van Junichi Sato en Toru Suzuki na een inval op het kantoor van Greenpeace Japan in juni 2008. De twee actievoerders wachten nu al 172 dagen op hun proces. Ze zijn op borgtocht vrij maar kunnen hun werk om de walvisjacht te stoppen niet meer uitvoeren.

Het proces vindt volgens verwachting begin 2009 plaats. Er hangt Junichi en Toru een gevangenisstraf van maximaal 10 jaar boven het hoofd.  

Veroordeeld door Amnesty International

Een kwart miljoen Greenpeacesympathisanten schreven een brief aan de Japanse premier met de eis Junichi en Toru vrij te laten. De arrestaties werden afgekeurd door Amnesty International. Het onderdrukken van het recht op meningsuiting in Japan werd eerder al veroordeeld door de Verenigde Naties.

Walvisjacht moet terecht staan

De 'medeplichtigen' riepen de Japanse premier op Junichi en Toru vrij te laten en het corrupte walvisjachtprogramma te beëindigen óf hen te arresteren als medeverdachte in het verzet tegen de Japanse walvisjacht. Al 30.000 mensen hebben de petitie ondertekend waarin zij zichzelf medeplichtig verklaren met Junichi en Toru: als het beschermen van walvissen een misdaad is, verklaren zij zich ook schuldig. De Greenpeaceactievoerders moeten niet berecht worden, maar het door de overheid gesteunde walvisprogramma in de Zuidelijke Oceaan zou terecht moeten staan.

Meld u als medeplichtige in de strijd tegen de walvisjacht en teken de petitie

Onderwerpen