Schildpadden bedreigd door TATA

Belgisch bedrijf Dredging International baggert vlakbij schildpadnestplaats

Nieuwsartikel - 23 maart, 2009
Het Indische bedrijf TATA staat wereldwijd in de belangstelling met de lancering van de goedkoopste auto ter wereld, de Nano. Maar achter die lancering schuilt een minder fraai verhaal: in het Indische Dhamra bouwt TATA een gigantische haven die een strand bedreigt waar jaarlijks duizenden bedreigde waranaschildpadden hun eieren leggen. De baggerwerken zijn al gestart en worden uitgevoerd door Dredging International, een Belgisch bedrijf.

Waranaschildpad

Elk jaar gaan tussen de 200.000 en 500.000 waranas of dwergzeeschildpadden aan land om massaal hun eieren te leggen op het strand van Gahirmatha aan de Indische kust. Twaalf kilometer verderop is TATA begonnen met de bouw van een haven die er voor zou zorgen dat een van de laatste warananestplaatsen ter wereld verdwijnt.

TATA is de grootste onderneming van India en is zijn internationale imperium volop aan het uitbreiden met de recente overnames van de Brits-Nederlandse staalproducent en de automerken Jaguar en Land Rover. Oook de lancering van de goedkoopste auto Nano, zal de wereld niet ontgaan. In India heeft de reputatie van TATA op vlak van sociale verantwoordelijkheid het laatste decennium een deuk gekregen, het project in Dhamra is een van de redenen.

De zwanenzang van de schildpadden?

Schildpadden hebben een uitzonderlijk sterk oriëntatievermogen. Elk jaar zwemmen duizenden schildpadden honderden kilometers om terug te keren naar hetzelfde strand waar ze geboren zijn. Voor duizenden waranas wordt dat afgelegen strand nu dus bedreigd door de aanleg van een gigantische haven. Om de haven te kunnen aanleggen heeft TATA het Belgische bedrijf Dredging International ingehuurd om te dreggen, waardoor het strand verwoest zal worden. Bovendien zal de haven een hoop verkeer met zich meebrengen en industrie aantrekken. Als dat gebeurt is het lot van de bedreigde waranas en een hoop andere dieren bezegeld.

Greenpeace in actie om de schildpadden te redden

Toen de oorspronkelijke milieu-impactstudie grote gaten vertoonde vroeg Greenpeace om een nieuwe onafhankelijke studie en de aanleg van de haven in afwachting stil te leggen. Maar tot nu vonden we geen gehoor. Meer dan 100.000 mensen mailden, faxten en belden naar Tata om hun bezorgdheid te uiten, 200 wetenschappers hebben zich tegen de bouw van de haven uitgesproken, 98 % van de Indische TATA-klanten stemden in een poll tegen de haven, Greenpeace voerde verschillende acties en haalde de Indische media,... maar de bouw van de haven gaat door.

TATA stelt alles in het werk om Greenpeace te dwarsbomen, maar we geven de strijd niet op.

Wat kunt u doen?

Het is belangrijk dat dit verhaal internationale belangstelling krijgt, want misschien is TATA daar wel gevoelig voor. Help mee de boodschap te verspreiden. Meer info over de campagne en acties die u kunt ondernemen vindt u op www.greenpeace.org/turtles

Vraag Dredging International om de schildpadden te redden

Terwijl u dit leest baggert het Belgische bedrijf Dredging International dag en nacht voor de Indische Oostkust, waardoor de warana of dwergzeeschildpad met uitsterven wordt bedreigd.

U kunt helpen de schildpadden te redden en een uitzonderlijk waardevol natuurgebied te beschermen door nu een mail te sturen naar Dredging International en te vragen dat het bedrijf zijn verantwoordelijkheid opneemt en de werken stopzet.Onderwerpen