Illegaal nucleair afval in Frankrijk: Greenpeace brengt een bezoek aan het Centre de Stockage de la Manche

Nieuwsartikel - 30 mei, 2006

Greenpeace heeft een bezoek gebracht aan het Centre de Stockage de la Manche (CSM) in Frankrijk om er de illegale opslag van buitenlands kernafval aan te klagen.

Tegelijkertijd klaagt Greenpeace Cogéma in La Hague aan (een buur van CSM) voor de illegale opslag van kernafval uit het Nederlandse Borssele. Beide gevallen zijn een flagrante overtreding van de Franse wet, die de opslag van buitenlands afval op Franse bodem verbiedt.

De twee acties vinden plaats aan de vooravond van een stemming in de Franse senaat over een wet op het beheer van nucleair afval. Greenpeace voert al maanden actie tegen de wet, vooral wegens de lakse houding ten opzichte van buitelands afval in Frankrijk.

'De situatie van het nucleaire afval in Frankrijk is erg zorgwekkend - we leven in een echte crisis van afval, getuige deze site in la Manche, die volledig in strijd is met de wet,' zegt Yannick Rousselet, Nucleaire campaigner voor Greenpeace Frankrijk. 'En nu bereidt men een wet voor die de status van Frankrijk als internationale nucleaire vuilnisbelt alleen maar zal bevestigen.'

De voorbije jaren heeft Greenpeace verschillende juridische acties gevoerd die de illegaliteit van de opslag van buitelands nucleair afval aantoonden. Maar hoewel het een totale schending is van de Franse wet, blijft de situatie aanslepen.

Onderwerpen