Samsung stopt met gebruik giftige stoffen

Electronicagigant kiest samen met Greenpeace voor veiliger grondstoffen

Nieuwsartikel - 21 juni, 2004
Samsung gaat giftige stoffen die gebruikt worden in electronica, wereldwijd vervangen door schonere alternatieven. Het gaat om giftige stoffen die moeilijk afbreken in het milieu en overal teruggevonden worden, tot in de poolgebieden toe. De beslissing komt er na een onderzoek van Greenpeace naar giftige stoffen in gebruiksgoederen.

Samsung doet giftige stoffen in de ban

In september 2003 voerde Greenpeace een onderzoek uit naar de aanwezigheid van giftige stoffen in een hele reeks gebruiksgoederen (cosmetica, electronica, textiel en schoonmaakartikelen). Ook een televisie en een mobiele telefoon van Samsung werden getest, en de onderzoekers vonden er een aantal giftige stoffen zoals ftalaten in terug.

Na publicatie van dit rapport (Hazardous Chemicals in Consumer Products) besloot Samsung zijn stoffenbeleid onder de loep te nemen. Het bedrijf kiest nu voor een uitdovend gebruik van deze giftige stoffen en zal overschakelen op schonere alternatieven.

"Samsung is met dit besluit trendsetter en laat zien dat het vervangen van schadelijke stoffen door schonere alternatieven mogelijk is", zegt Bart van Opzeeland van Greenpeace Nederland. "Dit is een voorbeeld voor andere bedrijven en het chemicaliënbeleid in Europa". Het Europese Parlement is momenteel een hervorming van de Europese wetgeving inzake chemische stoffen aan het bespreken, die de naam REACH draagt.

Onderwerpen