Probo Koala aan de ketting

Nieuwsartikel - 10 oktober, 2006
In de nacht van 19 op 20 augustus loosde de Probo Koala, een Russisch schip dat onder Panamese vlag vaart maar geëxploiteerd wordt door een Nederlandse firma, 400 ton giftig afval in Abidjan (Ivoorkust). Al acht mensen zijn gestorven aan de gevolgen van de lozing. Het Greenpeace schip Arctic Sunrise is op 25 september de haven van Paldiski (Estland) binnengevaren om er de Probo Koala te blokkeren. Met succes!

Actievoerders van Greenpeace blokkeren de Probo Koala in de haven van Paldiski, Estland.

Greenpeace eiste van de Estse autoriteiten dat ze het schip vasthouden tot er klaarheid is in het onderzoek. Om ervoor te zorgen dat zoiets niet meer gebeurt, moeten immers alle verantwoordelijken gevonden en de schuldigen berecht worden. Greenpeace richt zich ook tot de Europese Commissie, opdat ze de betrokken lidstaten aanspoort om zo zich inzetten om het onderzoek zo snel mogelijk af te ronden.

Uiteindelijk besliste de Estse regering om de Probo Koala aan de ketting te leggen. Een mooie overwinning! De Europese Commissaris voor Leefmilieu reisde zelfs naar Estland om er de actievoerders van Greenpeace te feliciteren. Volgens hem is het belangrijk ervoor te zorgen dat dergelijke misdaden niet ongemerkt kunnen gebeuren en en dat ze zich in de toekomst niet kunnen herhalen. De commissaris engageerde zich ook om de wetgeving op het transport van gevaarlijke stoffen te verstrengen.

Greenpeace zal het dossier van dichtbij blijven volgen om ervoor te zorgen dat het engagement niet in de vergeethoek geraakt!

Onderwerpen