Greenpeace roept Philips in Rusland op om elektronica te recycleren

Nieuwsartikel - 16 oktober, 2008
Actievoerders van Greenpeace demonstreren op het Rode Plein in Moskou bij het Simplicity Event van Philips. Ze ontvouwen een vijftien meter lang spandoek met de tekst "Philips: simply take back & recycle" en spreken zakenrelaties van Philips aan.

Philips viert zijn 110de verjaardag op het Rode Plein in Rusland. Greenpeace activisten ontrolden een groot spandoek met de boodschap: “Philips: simply take back & recycle!” in het Russisch en het Engels. Greenpeace roept het bedrijf op om z'n verantwoordelijkheid te nemen voor het elektronisch afval.

Rusland is een van de snelst groeiende markten voor Philips, maar de multinational bekommert zich niet om de afgedankte apparaten. Greenpeace roept het bedrijf op om wereldwijd te zorgen voor een goede inzameling en recyclage van Philipsproducten.

Gebrek aan inzameling en recyclage

Philips viert deze week dat het al 110 jaar apparaten verkoopt in Rusland. Toch heeft het nog steeds geen systeem opgezet om giftige apparaten in te zamelen en te recycleren. Door het gebrek aan inzameling wordt veel elektronisch afval in Rusland verbrand, waarbij het gif uit de apparaten vrijkomt en milieu- en gezondheidsproblemen veroorzaakt. Greenpeace deed recent onderzoek naar bodemvervuiling als gevolg hiervan.

Individuele verantwoordelijkheid

Philips neemt zijn afgedankte apparaten alleen terug in landen waar de wetgeving het bedrijf hiertoe dwingt. Philips lobbiet bovendien actief tegen het wettelijk vastleggen van de individuele financiële verantwoordelijkheid van producenten voor hun afgedankte apparaten. Concurrenten zoals Sony en Samsung willen juist wel deze individuele financiering. Philips probeert weg te komen met collectieve verantwoordelijkheid waarbij een verwijderingsbijdrage betaald moet worden. Bij zulke systemen kan het bedrijf een hogere of oneerlijke prijs doorberekenen aan de consument.

Philipsapparatuur gedumpt in Ghana

In augustus onthulde Greenpeace de grootschalige dump van Westers elektronica-afval in Ghana. Op de afvalbergen in Ghana lagen ook veel apparaten van Philips. Goede recyclagefaciliteiten ontbreken in Ghana, waardoor het giftige afval op een gevaarlijke manier uit elkaar gehaald wordt en verbrand. De arbeiders, waaronder veel kinderen, staan daarbij bloot aan een cocktail van giftige stoffen.

Producenten moeten betalen voor inzameling en recyclage

Greenpeace wil dat elektronicaproducenten hun afgedankte apparaten overal waar ze die verkopen ook weer inzamelen. Ook moeten de producenten zelf betalen voor de recyclage van hun afgedankte apparaten. Als producenten opdraaien voor de recyclagekosten van hun apparaten worden ze gestimuleerd om elektronica te maken met minder giftige stoffen die beter te recycleren is.

Help mee! Vraag Philips verantwoordelijkheid te nemen! (Engelstalig)

Onderwerpen