Detox Zara: paspoppen staken tegen giftige stoffen

Acties in Brussel en de rest van de wereld

3 reacties
Nieuwsartikel - 23 november, 2012
In de Zara-winkel in de Nieuwstraat legden paspoppen vanmiddag het werk neer. Ook elders in de wereld staken Zara-paspoppen vandaag. Ze pikken het niet langer dat Zara rivieren en waterlopen vervuilt met giftige stoffen, zoals we deze week onthulden. Met deze actie eist Greenpeace dat de grootste modeketen ter wereld zo snel mogelijk haar kledingproductie ontgift.

Op het eerste gezicht lijkt er niet zo veel aan de hand in de Nieuwstraat in Brussel. Zara organiseert een modedéfilé, zet enkele paspoppen buiten en deelt flyers uit. Wie beter kijkt, ziet dat het om een actie van Greenpeace gaat en dat de kleding van Zara een vuil kantje heeft.

Detox tegen Zara, Brussel

Van Thailand tot Tsjechië

Uit een steekproef is gebleken dat sommige kledingstukken van Zara nonylfenolethoxylaten (NPE’s) bevatten die kunnen afbreken in hormoonverstorende chemicaliën. Ook vonden we sporen van een kankerverwekkend amine afkomstig van het gebruik van bepaalde textielverf. Die gifstoffen veroorzaken watervervuiling over de hele wereld, zowel bij de productie van kleren als bij het wassen.

Het protest bleef niet beperkt tot ons land. Onder andere in Thailand, Turkije, Noorwegen, Tsjechië, Frankrijk en Duitsland kwamen paspoppen van Zara in opstand. Dat er kledingstukken van Zara positief testten voor deze substanties, vinden ze onaanvaardbaar voor de consumenten en voor de mensen die in de omgeving van de fabrieken wonen.

Sinds dinsdag waren er overigens al acties tegen Zara onder meer in China, Spanje, Duitsland en Hongarije. Onderstaande foto's geven een mooi idee:

 

 

 

 

Andere modemerken

Het rapport van Greenpeace beperkt zich niet tot Zara alleen. Bij andere grote merken als Levi’s, C&A, Mango, Calvin Klein, Jack & Jones en Marks & Spencer (M&S) was het ook prijs. C&A, M&S maar ook H&M en de grootste sportkledingmerken hebben eerder al beloofd hun productieketen volledig op te schonen tegen 2020. Als ‘s werelds grootste modeketen moet Zara dringend hun voorbeeld volgen.

We houden van onze kleren, daar niet van. Door de kleren die we dragen drukken we ons uit en stellen we ons voor aan de wereld. Maar we zijn ervan overtuigd dat onze mode niet ten koste van de planeet mag gaan. Daarom schakelen we een versnelling hoger in de Detox-campagne.

Help Zara overtuigen om gifvrij te produceren.

Onderwerpen
3 reacties Reageren

fgf zegt:

@Paul: Greenpeace heeft de verkoop van textielproducten opgeschort tot er gifvrije kleding beschikbaar is en producenten ons volledige transparantie k...

Geplaatst 29 november, 2012 om 13:32 Misbruik melden Reageer

Lees meer Lees minder

Paul zegt:

http://www.biojournaal.nl/nieuwsbericht_detail.asp?id=10771
Giftige stoffen in Greenpeace-shirts

Geplaatst 29 november, 2012 om 12:12 Misbruik melden Reageer

(Niet-geregistreerd) Erwin zegt:

Een mooie constructieve aktie!
Als je met voor 5 cent meer " propere "kledij kan produceren,
waarom onszelf dan in gevaar brenge...

Geplaatst 24 november, 2012 om 21:08 Misbruik melden Reageer

Lees meer Lees minder

1 - 3 van 3 resultaten.

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.