Detox: Nike snelt Puma achterna

Grootste sportmerk bant schadelijke stoffen

Schrijf een reactie
Nieuwsartikel - 18 augustus, 2011
Na Puma heeft ook Nike nu officieel beloofd om alle schadelijke chemicaliën uit zijn productielijn te verwijderen tegen 2020. Een groenere textielsector komt een stapje dichterbij.

Waar wacht Adidas op?

De aankondiging van Nike, het grootste sportkledingmerk ter wereld, volgde amper vijf weken na de lancering van ons rapport. Hierin staat beschreven hoe bepaalde grote internationale merken een beroep doen op Chinese leveranciers die grote hoeveelheden schadelijke stoffen in de rivieren lozen. Deze vervuiling heeft zware gevolgen voor het milieu en de bevolking, die dagelijks water gebruikt uit deze rivieren.

Het rapport is de vrucht van een jaar onderzoek binnen de Chinese textielindustrie. Onze experts zijn stoomopwaarts nagegaan waar de vervuiling precies vandaan komt. Ze ontdekten dat grote sportmerken als Adidas, Nike en Puma allemaal een link hebben met de industrie die deze vervuiling veroorzaakt.

Striptease

Na de verspreiding van het rapport heeft Greenpeace meteen het aantal acties wereldwijd opgedreven, in de hoop dat de textielsector de problemen zal aanpakken. In het weekend van 23 juli voerden groepen dansers – in totaal 600 Greenpeaceactivisten, sympathisanten en consumenten die online hadden ingetekend – simultaan een striptease uit voor winkels van Adidas en Nike in 29 steden wereldwijd waaronder Parijs, Amsterdam, Bejing en Bangkok.

Meer dan 50.000 mensen hebben de petitie getekend waarin Nike en Adidas worden opgeroepen om schadelijke chemicaliën uit hun productielijn te halen. Duizenden anderen hebben de informatie verspreid via socialenetwerksites en blogs. Het nieuws werd ook opgepikt door de internationale media, van de VS tot Groot-Brittannië, via China en Brazilië.

Puma en Nike zijn vandaag op het goede spoor, al zal Greenpeace erover waken dat ze hun engagementen vertalen in concrete daden. Waar wacht Adidas nog op om hun voorbeeld te volgen?

Manifestatie in Bangkok, 23 juli.Onderwerpen
Geen reacties Reageren

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.