Greenpeace publiceert aanbevelingen voor FSC

Nieuwsartikel - 3 november, 2008
In een nieuw rapport 'Holding the Line' formuleert Greenpeace een hele reeks aanbevelingen voor de verbetering van het FSC keurmerksysteem. Dat werd 12 jaar geleden in het leven geroepen om verantwoord bosbeheer te stimuleren. Door zijn succes kende het een enorme groei, die ook voor nieuwe uitdagingen zorgt. Greenpeace wil er op een constructieve manier toe bijdragen dat het keurmerksysteem performanter wordt en zijn geloofwaardigheid behoudt.

Rapport 'Holding the line with FSC'

De aanbevelingen in het rapport hebben vooral te maken met de nood aan meer middelen voor Accreditation Services International (ASI). Die dienst gaat na of instanties die het keurmerk uitreiken voldoen aan de standaard en regels van FSC. Voor een aantal instanties kan dit immers in vraag gesteld worden. ASI heeft bijkomende middelen nodig om voldoende toezicht te kunnen houden. Verschillende FSC-standaarden en -praktijken moeten ook vereenvoudigd worden om de performantie van het systeem nog te vergroten en geschillen sneller te kunnen oplossen. Andere belangrijke aanbevelingen van Greenpeace gaan over de verbetering van het consultatieproces en striktere controles om te voorkomen dat risicovolle bedrijven het FSC systeem misbruiken voor greenwashing.

FSC verklaarde zich reeds akkoord met de helft van onze aanbevelingen en gaat gedeeltelijk akkoord met de andere helft. De organisatie heeft zich vanaf het begin geëngageerd om zich steeds aan te passen aan de veranderende omstandigheden en innovatief te werk te gaan. Greenpeace hoopt met het rapport Holding te Line bij te dragen aan dit proces.

Download het rapport 'Holding the line with FSC'

Onderwerpen