Detox: G-Star gaat gifvrij

Schrijf een reactie
Nieuwsartikel - 31 januari, 2013
Goed nieuws van onze noorderburen. G-Star RAW belooft te stoppen met het gebruik van gifstoffen voor de productie van kleding. Het Nederlandse modebedrijf sluit zich aan bij de Detox-campagne van Greenpeace en laat zo zien dat gifvrije mode kán.

Vooral in Nederland hebben duizenden fashionista’s, consumenten en bloggers bijgedragen aan dit succes door op Facebook aan G-Star te vragen om te detoxen. G-Star belooft nu onder meer om al voor het eind van 2013 de drie ergste gifstoffen uit zijn productieketen te bannen.

De belofte van G-star is goed nieuws voor ons water. Door het snelle stoppen met het gebruik van de ergste gifstoffen zal al dit jaar het water minder vervuild worden. Ter herinnering: in kledingstukken van G-Star die getest zijn in 2011 trof Greenpeace nonylfenolethoxylaten aan. Deze stoffen kunnen afbreken in giftige en hormoonverstorende stoffen. Als deze stoffen in het milieu terecht komen, breken ze bovendien nauwelijks af.

In landen als China en Bangladesh, waar de kleding wordt geproduceerd, lozen fabrieken deze gifstoffen in rivieren waarvan miljoenen mensen afhankelijk zijn voor drinkwater. Met het wassen van de vervuilde kleding komen die gifstoffen ook hier in ons water terecht.

G-Star belooft ook dat zijn fabrieken openbaar maken welke gifstoffen ze lozen. Zo weten mensen die in de omgeving wonen, maar ook journalisten en overheidsinstanties wie verantwoordelijk is voor het gif in de rivier. Uiteindelijk moet deze transparantie in modeland er voor zorgen dat overheden in lagelonenlanden eisen dat elke fabriek het lozen van gifstoffen rapporteert.

Al 15 modemerken

De teller staat nu al op vijftien bedrijven. In januari alleen al gingen Victoria’s Secret, Benetton en Uniqlo, het grootste Japanse kledingmerk, overstag. Levi’s, Esprit, Mango, Zara, M&S, H&M, C&A, Li-Ning, Puma, Nike en Adidas schaarden zich eerder achter de Detox-campagne.

Onderwerpen
Geen reacties Reageren

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.