Greenpeace voert actie tegen pair-trawlers in het kanaal

Honderden dolfijnen eindigen als bijvangst

Nieuwsartikel - 24 maart, 2005
Greenpeace zet zijn campagne voor de bescherming van de dolfijnen voort en verstoorde verschillende keren de activiteiten van de schadelijke pair-trawlers in het kanaal. Activisten wierpen zich in het water voor de boegen van de vissersboten, terwijl anderen boeien te water lieten tussen de twee schepen. Het doel: een visserij tegenhouden die verantwoordelijk is voor de dood van honderden dolfijnen per jaar. De actie werd gevoerd in Britse wateren op ongeveer 50 zeemijl ten zuiden van Plymouth. Diezlfde morgen had de bemanning van het Greenpeace-schip 'Esperanza' in die zone verschillende dode dolfijnen gevonden die karakteristieke verwondingen vertoonden van de vissersnetten.

Een rubberboot van Greenpeace in het Engels Kanaal. Greenpeace voert actie tegen de zogenaamde spanvisserij. Deze manier van vissen kost het leven van veel dolfijnen die verstrikt raken in de enorme netten. ©Greenpeace/Davison

Pair-trawling is een bijzonder schadelijke vistechniek die elke winter verantwoordelijk is voor de dood van honderden dolfijnen per jaar die per ongeluk in de netten terechtkomen. Wetenschappers wijzen erop dat die bijvangst een ernstige bedreiging vormt voor de overleving van bepaalde dolfijnsoorten in het kanaal. Er er moet dan ook onmiddelijk een moratorium komen op pair-trawling in het kanaal om de kwetsbare dolfijnpopulaties te beschermen.

"Bovendien stelt pair-trawling niet enkel een probleem voor de dolfijnen maar ook voor de artisanale vissers,' aldus Frédéric Castell, Oceannen-campaigner bij Greenpeace. "Het gebeurt regelmatig dat de pair trawlers met veel grotere hoeveelheden aankomen in de havens dan de dagelijks toegelaten vijf ton. Men moet de vispraktijken herbekijken en een visbeheer uitwerken dat de biodiversiteit en duurzaamheid respecteert en tegelijk rekening houdt met de werkzekerheid van de talrijke vissers'.

Onderwerpen