Greenpeace voert actie bij Cargill, Vanden Avenne en Campina

Nieuwsartikel - 27 april, 2006
De voorbije maand voerden we verschillende keren actie om het verband duidelijk te maken tussen de vernietiging van het Amazonewoud en ons veevoeder. Die link is soja: uitgestrekte bosgebieden moeten in het Amazonegebied wijken voor de aanplanting van grootschalige sojaplantages. We begonnen onze acties in de Gentse haven, waar we actievoerden rond een schip met soja van Cargill, beklommen de gebouwen van mengvoederfabrikant Vanden Avenne in Ooigem en voerderen actie bij zuivelgigant Campina in Aalter.

Een vijfentwintigtal vrijwilligers van Greenpeace beklimmen vandaag de installaties van de Westvlaamse veevoederfabrikant Vanden Avenne, één van de grootste spelers in de veevoedersector.

Greenpeace daagt zuivelgigant Campina uit om soja uit het Amazonewoud én ggo-soja te weren uit het voederrantsoen van haar melkveehouders. Campina is één van de grootste zuivelbedrijven in België en zou daarom een verandering kunnen teweegbrengen in de hele zuivelketen.

Greenpeace daagt zuivelgigant Campina uit om soja uit het Amazonewoud én ggo-soja te weren uit het voederrantsoen van haar melkveehouders. Campina is één van de grootste zuivelbedrijven in België en zou daarom een verandering kunnen teweegbrengen in de hele zuivelketen.Er is geen enkele aanwijzing dat de consumenten ‘melk met een regenwoudsmaak’ lusten. Daarom moet Campina hen verzekeren dat ze als zuivelgigant alles in het werk zullen stellen om Amazonesoja uit het rantsoen van de dieren te halen. Als de consumenten niet willen wachten op deze wijzigingen aan de productieketen, dan kunnen ze ook meteen kiezen voor bioproducten. Zo vermijden ze het gebruik van ggo-soja.

Greenpeace daagt zuivelgigant Campina uit om soja uit het Amazonewoud én ggo-soja te weren uit het voederrantsoen van haar melkveehouders. C

Greenpeace daagt zuivelgigant Campina uit om soja uit het Amazonewoud én ggo-soja te weren uit het voederrantsoen van haar melkveehouders.

Greenpeace daagt zuivelgigant Campina uit om soja uit het Amazonewoud én ggo-soja te weren uit het voederrantsoen van haar melkveehouders.

Onze activisten begonnen hun actie op de vijftig meter hoge silo's vanEurosilo in de Gentse haven. Ze voerden ook actie rond een schip dat metsoja arriveerde en schilderden er de boodschap 'Cargill = Amazondestroyer' op om de rol van Cargill in de vernietiging van het Amazonegebied aan te klagen. Cargill is eenbelangrijke speler op de Belgische markt bij de import van soja. Enkelejaren geleden installeerde het bedrijf zich illegaal in hetAmazonewoud, waar het sindsdien een motor vormt voor verdereontbossing.

Amper twee dagen later brachten onze actievoerders een bezoek aanmengvoederfabrikant Vanden Avenne in Ooigem. Het bedrijf is een van degrootste spelers in de veevoedersector, en is een van de afnemers vanBraziliaanse soja. Nog enkele dagen later trokken we naar zuivelgigantCampina in Aalter om het bedrijf te overtuigen Amazone- én ggo-ingrediënten  teweren uit het voederrantsoen van haar melkveehouders.

Door acties te voeren bij een soja-importeur, een mengvoederfabrikanten een producent van voeding voor menselijke consumptie, willen weaantonen dat de oplossing voor het milieuprobleem ligt in demobilisatie van de hele agro- en voedingsmiddelenindustrie.

{DynamicContent:Image}

Onderwerpen
Tags