Ggo-besmetting: Greenpeace trekt aan de alarmbel

Nieuwsartikel - 28 februari, 2008
Greenpeace voerde actie in de haven van Rotterdam om de toenemende ggo-besmetting aan de kaak te stellen. Activisten hebben een spandoek met de boodschap 'US GM rice go home' ontrold voor een cargo waarin illegale ggo-rijst uit de VS werd teruggevonden. Deze actie valt samen met de publicatie van een nieuw rapport over ggo-besmetting.

Greenpeaceactievoerders op drijvend ponton in Rotterdamse haven met spandoek 'US GM-RICE GO HOME'

Dit rapport behandelt 39 gevallen van besmetting die zich recentelijk in 23 landen voordeden. Sinds 2005 houden Greenpeace en Gene Watch UK online een besmettingsregister bij op www.gmcontaminationregister.org. Het aantal gevallen van besmetting lijkt gestaag toe te nemen.

Genetisch gewijzigd materiaal duikt ongewild op in voeding, dierenvoeder of de wilde varianten van genetisch gewijzigde soorten. Dit soort ggo-besmetting doet zich regelmatig voor. In de voorbije tien jaar werden 216 gevallen gedocumenteerd in 57 verschillende landen, waaronder Frankrijk, Duitsland en Nederland. Het gaat om uiteenlopende gewassen zoals katoen, maïs, koolzaad en rijst. De besmetting kan het gevolg zijn van kruisbestuiving en van vermenging na de oogst. De gebrekkige kwaliteit van de controles werkt besmetting nog in de hand. Er kwamen ook een aantal gevallen van contaminatie van dieren aan het licht.

Onderwerpen