Geslaagde cyberactie tegen piraatvisserij!

Nieuwsartikel - 30 januari, 2006
Dat consumenten de macht hebben om dingen te veranderen, blijkt uit de toegevingen van de Scandinavische visproductengigant Findus. Toen uit een televisiedocumentaire bleek dat het bedrijf vis verkocht die afkomstig was uit de piraatvisserij, besliste het bedrijf meteen om de betrokken leveranciers de laan uit te sturen. Greenpeace werkte voor de documentaire samen met de gerenommeerde journalisten van het populaire tv-programma Kalla Fakta om de route bloot te leggen die illegale vis uit de Barentszee aflegt. De piraatvisserij is goed voor 30% van de kabeljauwvanst in de Barentszee en zelfs 40% in de Baltische zee.

Greenpeace voert actie bij de hoofdzetel van visproductengigant Findus.

Findus, dat een uitgebreid scala aan diepvriesproducten produceert, werd aangewezen als de bestemming van de illegaal gevangen vis uit de Barentszee. De documentaire belichtte ook de sterke banden tussen Findus en bedenkelijke visbedrijven zoals het Deense Kangamiut en de Chinese gigant Pacific Andes (dat ervan verdacht wordt sterke banden tehebben met de illegale visserij in de Zuidelijke Oceaan)

De ochtend na de uitzending van het programma doken we op bij het hoofdkwartier van Findus International in Zweden met de eis onmiddelijkte stoppen met hun duistere praktijken. Findus moest garanderen dat al hun visproducten van legale visvangst afkomstig zijn, niet vanuitgeputte of niet-duurzaam beheerde visbestanden.

Geen getreuzel: Findus deed wat nodig was

Findus reageerde heel snel op onze eisen en beloofde om hun contractente verbreken met de bedrijven die aangeduid waren als producenten van illegale vis (zoals het Deense Kangamiut) en een extern auditeur aan tenemen om de politiek van hun andere leveranciers onder de loep te nemen. Het bedrijf startte ook een gemeenschappelijke Zweedse strategie op met de Zweedse visserij om de illegale visvangst te bestrijden.

Jij als consument hebt de macht om verandering te brengen!

"Individually we are a drop... together, we are an ocean."

Onderwerpen