Activisten stellen ook export van Tasmaans hout naar Japan aan de kaak.

Nieuwsartikel - 16 februari, 2004
Activisten van Greenpeace blokkeerden dit weekend in de haven van Triabunna, Tasmanië een tijd lang het laden van houtspaanders, bestemd voor export naar Japan. Deze houtspaanders worden gebruikt voor papierproductie. Een groot deel van de Tasmaanse houtexport is bestemd voor de Japanse papiermarkt. Een ander deel wordt als Tasmaanse eik verkocht op de Europese markt. Twee weken geleden stelde Greenpeace in België deze problematiek aan de kaak, door actie te voeren bij de Belgische houtimporteur Bomaco. Dit bedrijf is één van de belangrijke Europese klanten van de Australische exploitant Gunns Ltd. Gunns Ltd. heeft een quasi- monopolie op de houtexploitatie in Tasmanië, en het bedrijf hanteert er vernietigende kappraktijken in oerbossen met bomen van wel een paar honderd jaar oud.

Greenpeace-activisten in de Styx-vallei

De Japanse activist Sakyo Noda verblijft al sinds begin november op het Global Rescue Station, het observatieplatform dat Greenpeace en The Wilderness Society bouwden in de Styx vallei van Tasmanië. "Met deze actie sturen we een sterke boodschap naar de Japanse papierbedrijven dat de wil van de Tasmaanse bevolking om hun oerbossen te beschermen door de regering wordt genegeerd. Deze bedrijven kunnen helpen om deze prachtige bossen te beschermen door hun houtspaanders uit FSC-gecertificeerde bossen of duurzaam beheerde plantages aan te kopen,' vertelde Mr. Noda.

Bij de start van de VN-vergadering over de Conventie inzake Biologische Diversiteit (CBD) in Kuala Lumpur (9-20 februari 2004), stuurden de activisten op het Global Rescue Station, waaronder de Belgische Kristien Van Iseghem, hun boodschap uit naar de deelnemers aan de vergadering. Op tientallen meters hoogte hingen ze een spandoek met daarop "Protect our forests today'. Op de 7e vergadering van de CBD staat het onderwerp 'beschermde gebieden´ hoog op de agenda.

De problematiek in Tasmanië is een typisch voorbeeld dat aantoont dat er nog heel wat werk aan de winkel is. In Tasmanië is 40 % van de landoppervlakte beschermd, maar heel wat waardevolle oerbossen liggen buiten dit netwerk van beschermde gebieden. Het vlaggenschip van Greenpeace, the Rainbow Warrior, stelt dit probleem momenteel ook aan de kaak in Azië. Ook daar zijn er te weinig beschermde gebieden, en wordt er bovendien in sommige landen zelfs in de beschermde gebieden illegaal gekapt.

Onderwerpen