EU faalt opnieuw om de visbestanden te beschermen

Overbevissing bedreigt onze kabeljauw

Nieuwsartikel - 22 december, 2004
Greenpeace-actievoerders hebben deze week 11.000 dode vissen en andere zeedieren bezorgd bij de Europese Unie in Brussel. Het is de ongewenste bijvangst (waaronder krabben, mosselen, inktvissen en veel jonge platvis) die normaal in terug in zee geworpen wordt na amper twee uur vissen. In sommige gevallen beslaat de bijvangst zelfs 90% van de totale vangst. De visserijministers vergaderden deze week over de Europese zeeën, maar slaagden er alweer niet in om onze bedreigde vissoorten te beschermen. Greenpeace heeft inmiddels 200.000 handtekeningen in de landen rond de Noordzee verzameld van mensen die willen dat er zeereservaten worden ingesteld.

Greenpeace-actievoerders hebben 11.000 dode vissen en andere zeedieren bezorgd bij de Europese Unie in Brussel. De dode dieren staan voor de crisis in deze zeeën zijn de zogenaamde 'bijvangst' van twee uurtjes vissen.

'Deze enorme verspilling van leven is symptomatisch voor wat er ieder uur van iedere dag plaatsvindt in de Europese zeeën', zegt Rosanna Micciché van Greenpeace. 'We roepen de Europese milieuministers op om een eind te maken aan deze onnodige vernietiging. Er moeten zo snel mogelijk zeereservaten worden ingesteld en maatregelen om alle schadelijke activiteiten in die gebieden te verbieden.'

Zeereservaten goed voor vis én visserij

In zeereservaten krijgt vis de rust en ruimte om zich voort te planten. Na een paar jaar beginnen vissen uit het reservaat te zwemmen en zullen vissers rondom een reservaat meer en grotere vissen vangen. Dit blijkt uit praktijkervaring met zeereservaten elders.

Het quotacircus

Greenpeace wil lange termijn regelgeving om de zeeën gezond te maken. De huidige regels in Europa falen in de bescherming tegen destructieve visserijmethoden, vervuiling en het winnen van gas, olie en zand. Een voorbeeld daarvan is het gegoochel met de cijfers van visquota. Dat circus begon weer op 21 december. Ieder jaar opnieuw adviseren wetenschappers om voor sommige vissoorten de quota op nul vast te stellen. En ieder jaar wordt dit advies genegeerd door de politiek.

Onderwerpen