Esperanza in actie om biodiversiteit van diepzee te beschermen

VN moet de verborgen diepten beschermen

Nieuwsartikel - 29 oktober, 2004
Terwijl bij de Verenigde naties onderhandelingen plaatsvinden over de boomkorvisserij, maakt het actieschip Esperanza beelden van de vernietiging van de zeebodem. Die beelden moeten de VN overtuigen dat bottom trawling te verbieden. Wetenschappers en milieuorganisaties ondersteunen een verbod. Het kaalschrapen van hele stukken oceaanbodem, de mogelijke uitroeiing van uniek zeeleven door enorme sleepnetten....Het klinkt als science fiction, maar het is werkelijkheid.

Een medewerker van het Greenpeaceschip Esperanza toont een reuzenspinkrab. Het dier is gedood door een bottom trawler op de Noord Atlantische Oceaan. Greenpeace roept op tot het invoeren van een moratorium op bottom trawling op de vrijde zeeën.

De bodemvisserij op de vrije zee ploegt letterlijk de bodem om op zoek naar vis. Vaak worden daarbij ook de onderzeese bergen (seamounts) bezocht door de visserschepen. Dat zijn de laatste ongerepte bergen op aarde, die vaak meer dan duizend meter boven de oceaanbodem uitsteken. Veel zeebergen vormen unieke biotopen voor vissen, dieren, planten en koralen die soms nog niet in kaart zijn gebracht en alleen bij één bepaalde zeeberg voorkomen.

Greenpeace toont VN verwoestingen bodemvisserij

De Esperanza onderzoekt momenteel de bottom trawling-visserij in de Noord Atlantische Oceaan. In het gebied van het zuiden van IJsland tot de Azoren bevindt zich de grootste keten van zeebergen op aarde. Door het vastleggen van de vernietiging van de zeebodem op foto en video hoopt Greenpeace de VN te overtuigen dat er een verbod moet komen op bottom trawling. Onlangs werd de ongewenste 'bijvangst' van twee Spaanse bottom trawlers gecontroleerd. Zwarte haaien, een helder oranje reuzenspinkrab en ander zelden vertoonde creaturen uit de diepzee zijn de dupe geworden van de agressieve manier van vissen. Deze bijvangst wordt door de vissersschepen overboord gegooid. Zeebiologen die de beelden van de bijvangst zagen waren geschokt. Niet alleen was het een enorme hoeveelheid, maar er zaten ook zeldzame soorten zeeleven bij.

Niet langer wachten

'De trawlers trekken met hun netten heel effectief door gebieden met evenveel leven als een regenwoud. In minuten vernietigen zij koraal dat tientallen jaren nodig heeft om te groeien en roeien zij soorten uit die de wetenschap nog niet eens heeft kunnen bestuderen', zegt Dima Litvinov, campagneleider oceanen aan boord van de Esperanza. 'Iedere dag die verloren gaat met praten betekent zeer waarschijnlijk dat er weer een heel leefgebied met alle bewoners is verdwenen'.

Wereldwijde oproep

Greenpeace is lid van de Deep Sea Conservation Coalition. Een internationale alliantie van organisaties die uit naam van miljoenen mensen uit alle windstreken oproept tot een moratorium op bottom trawling op de vrije zeeën

Onderwerpen