De walvisvloot verlaat Japan

Nieuwsartikel - 29 november, 2006
De Japanse Walvisjagers is vertrokken uit de haven van Shimonoseki en heeft koers gezet naar het walvisreservaat voor de kust van Antarctica. De walvisjagers zijn van plan om 935 dwergvinvissen en tien bedreigde vinvissen te doden. De jagers noemen de jacht 'onderzoek'. Eerder dit jaar hadden ze al beweerd dat het zogenaamde 'onderzoek' van vorig jaar een groot succes was.

De Japanse Walvisjagers is vertrokken uit de haven van Shimonoseki en heeft koers gezet naar het walvisreservaat voor de kust van Antarctica. De walvisjagers zijn van plan om 935 dwergvinvissen en tien bedreigde vinvissen te doden.

'Als het onderzoek van vorig jaar zo'n groot succes geweest zou zijn, waarom moeten ze dit jaar dan opnieuw onderzoek doen?' vraagt John Frizell, de verantwoordelijke voor de Oceanencampagne van Greenpeace. 'Dit zogenaamde onderzoeksprogramma is niet meer dan een flauw excuus om de commerciële walvisvangst er opnieuw door te drukken, ook al is er nauwelijks marktvraag in Japan'.

'Onderzoek' ?

De Internationale Walvisvaart Commissie (IWC) besloot tot een moratorium op de commerciële walvisvangst in 1986. Het jaar daarna begon Japan het moordende 'onderzoeksprogramma', en het verkoopt nog steeds het resultaat van dat 'onderzoek' in winkels en restaurants.

'Deze vangst 'wetenschap' noemen, is een belediging voor echte wetenschap en voor het Japanse volk,' zegt Junichi Sato, de Japanse campagneverantwoordelijke voor de Oceanen. Er is in Japan heel weinig steun voor de jacht, en buiten Japan is er sterke tegenstand. Uit onderzoek in 2006 bleek dat 95% van de Japanse bevolking nooit of heel zelden walvisvlees eet en dat 70% de walvisjacht niet steunt. In de rest van de wereld is er veel tegenstand tegen de walvisjacht. 'Dit is helemaal geen wetenschap,' zei de Australische milieuminister Ian Campbell onlangs nog. 'Dit is schaamteloze misleiding. Ondanks de honderden walvissen die Japan gedood heeft, hebben we nog geen ernstige wetenschappelijke resultaten gezien.'

Onderwerpen