Grote modemerken moeten dringend ontgiften

Schrijf een reactie
Nieuwsartikel - 4 december, 2012
Van gehalogeneerde anilines en perfluorverbindingen heb je wellicht nog nooit gehoord. Het zijn giftige stoffen die schadelijk zijn voor het leven op aarde, zowel in het water als op het land. Sommige anilines kunnen kankerverwekkend worden, en van verschillende perfluorverbindingen is bekend dat ze het voortplantings- en zenuwstelsel van zoogdieren aantasten.

Giftige mode

Hoewel je deze stoffen niet kent, ben je er waarschijnlijk al mee in contact gekomen. De kans bestaat dat ze werden gebruikt bij de productie van de kleren die je draagt.

Beide schadelijke stoffen werden aangetroffen in waterstalen genomen in het hart van de Chinese textielindustrie, de provincie Zhejiang. Veel grote modemerken waaronder Levi's, Calvin Klein en GAP kopen textiel aan bij de fabrieken in dat gebied. Dat blijkt uit het nieuwe Greenpeace-rapport "Toxic Threads: Putting Pollution on Parade”. Velen onder ons dragen dus ongewild giftige mode.

Hoewel China een bloeiende textielindustrie heeft die zowel de eigen als internationale markt bevoorraadt, is er veel te weinig informatie beschikbaar over de chemicaliën die hierbij in het milieu belanden. China vertrouwt op waterzuiveringsinstallaties om het afvalwater van de textielfabrieken in Zhejiang te behandelen. Voor sommige vormen van vervuiling is dat doeltreffend, maar giftige chemicaliën als anilines kunnen door de mazen van het net glippen en in het milieu terechtkomen. De watervervuiling gebeurt op reusachtige schaal, waardoor 70 procent van de Chinese meren, rivieren en waterlopen in meer of mindere mate zijn aangetast.

De waterstalen met giftige stoffen werden genomen bij de afvoerpijp van een waterzuiveringsinstallatie die door textielfabrieken gebruikt wordt. We weten dus dat deze chemicaliën via de zuiveringsinstallatie in de rivieren vloeien.

Maar hoe vind je de schuldigen?

Transparantie

Het afvalwater van alle fabrieken in het gebied passeert langs dezelfde zuiveringsinstallaties. Daardoor is het onmogelijk om te bepalen welke giftige stof van welke fabriek afkomstig is. Ze kunnen zich verstoppen in de menigte. Het is dan ook gemakkelijk voor leveranciers en modemerken die het textiel van deze fabrieken aankopen, om te doen alsof hun neus bloedt. Maar dat aanvaarden we niet.

Onze kleding hoeft geen schadelijke stoffen te bevatten die zowel via het afvalwater van de fabrieken als via het spoelwater van onze wasmachine in het milieu kunnen belanden. Er zijn alternatieven. Maar de eerste stap is dat alle schakels in de productieketen transparant zijn over hun gebruik van giftige stoffen. Vandaag is die informatie nog veel te weinig publiek beschikbaar.

Vorige week nog heeft de grootste modeketen ter wereld Zara beloofd tegen 2020 alle giftige stoffen uit zijn productieketen te bannen. Bovendien zal het bedrijf tegen eind 2013 informatie over watervervuiling van minstens honderd van zijn leveranciers in het Zuiden vrijgeven. Die transparantie is een echte doorbraak in de manier waarop kleding wordt gemaakt en is een belangrijke stap om te verhinderen dat publieke waterlopen gebruikt worden als privériolen voor de industrie.   

Het is ook het begin van iets groter. Veel te lang konden grote merken mist spuien over de giftige watervervuiling die hun producten met zich meebrengen. Zelfs merken die al lang bestaan en die enkele van de meest gedragen kledingstukken ter wereld fabriceren, hebben in de voorbije jaren meer moeite gedaan om hun imago op te poetsen dan de schadelijke milieu-impact van hun producten aan te pakken.

Trop is te veel 

Over de ganse wereld scharen consumenten, activisten en fashionista's zich achter de idee dat de kleren die we dragen niet tot watervervuiling mogen leiden. Ze willen dat merken actie ondernemen, en komen daar zelf ook voor in actie. Merken die hun klanten willen behouden, zullen dus meer moeten doen dan een positieve verklaring afleggen, ze zullen de mouwen moeten opstropen. Dat betekent publiek spreken over het probleem en de oplossingen, de informatie verschaffen over welke chemicaliën er precies worden geloosd doorheen de productieketen en het voortouw nemen in gifvrije mode.

Kom in actie

Onze nieuwe video onthult de waarheid achter de kleren die we kopen. Help hem zo breed mogelijk verspreiden.

 

Deze  kledingmerken volgen alles wat er over hen wordt gezegd op sociale netwerksites of in traditionele media op de voet. Elke keer dat je op deze video reageert en hem 'leuk vindt', deelt of promoot, neemt de druk op bedrijven toe om te stoppen met het vergiftigen van onze rivieren en waterlopen. Vorige week hebben we de mode-industrie laten zien waar we samen toe in staat zijn. Helaas blijft de lozing van giftige stoffen uit textielfabrieken voortduren. Na Zara moeten nu andere bedrijven de dringendheid van de situatie erkennen en afkicken van giftige stoffen.

Onderwerpen
Geen reacties Reageren

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.