Bhopal, de tragedie blijft duren... 1984-2004

Nieuwsartikel - 27 oktober, 2004
De ramp in Bhopal (in de nacht van 2 op 3 december 1984) blijft jammer genoeg actueel, omdat de gevolgen zich nog altijd laten voelen rond de fabriek. Die bevindt zich nog in precies dezelfde staat als vlak na de ontploffing van 40 ton methylisocyanaat waarbij 20.000 mensen omkwamen en 200.000 anderen zwaar invalide raakten.

Logo 20 jaar Bhopal, de tragedie blijft duren

De Amerikaanse firma Union Carbide (UC), die eigenaar was van de fabriek, heeft het terrein spoorslags verlaten na de explosie en heeft nooit de verantwoordelijkheid genomen om de site te saneren.

Om de schadevergoeding te bepalen, werd in 1989 enkel rekening gehouden met de de medische kosten. De vergoeding werd vastgelegd op 470 miljoen dollar (de grote schoonmaak van de site zou dat bedrag op 2 miljard brengen).

 

In 2001 werd UC overgenomen door chemiereus Dow Chemical, die altijd geweigerd heeft de verantwoordelijkheid op te nemen voor de ramp in Bhopal.

Daarop is een internationale campagne op gang gekomen die rechtvaardigheid eist voor Bhopal. In het kader van die campagne voerde Greenpeace een aantal onderzoeken uit naar de watervoorziening in de omgeving van de fabriek. Toxische stoffen blijven de omgeving en de bevolking besmetten. Wanneer zal er met die tragedie rekening gehouden worden?

Greenpeace maakt deel uit van de de internationale campagne 'Justice for Bhopal'

en steunt de eisen van de slachtoffers:

- Toegang tot drinkbaar water: de aanleg van watervoorziening zodat de bewoners niet langer afhankelijk zijn van watertrucks.

- Dat de Amerikaanse directieleden voor de Indische rechtbank verschijnen. De aanklachten lopen nog steeds, maar ze zijn tot nog toe nooit verschenen.

- Dat Dow Chemical de verontwoordelijkheid van haar filiaal Union Carbide erkent voor de sanering van de fabriekssite.

Onderwerpen