Bewijs in het bloed?

Greenpeace zoekt naar giftige stoffen in het bloed van drie regionale milieuministers

Nieuwsartikel - 7 oktober, 2004
Vlaams minister van Leefmilieu Kris Peeters is één van de drie regionale milieuministers die een bloedstaal afstonden voor onderzoek naar giftige stoffen. Het bloed van de ministers zal gecontroleerd worden op vier groepen chemische stoffen: alkylfenolen, ftalaten, gebromeerde vlamvertragers en organotinverbindingen. Eerder onderzoek van Greenpeace heeft immers aangetoond dat het huisstof in de Belgische woningen belangrijke hoeveelheden van die toxische stoffen bevat.

Vlaams Minister van Leefmilieu Peeters werkt mee aan het bloedonderzoek van Greenpeace

"We bieden de leefmilieuministers de kans om het 'levende bewijs´ te bezorgen dat er een probleem is van chemische vervuiling", zegt Fawaz Al Bitar van Greenpeace. "De onderzochte stoffen zijn bijzonder zorgwekkend voor de menselijke gezondheid."

Enkele voorbeelden? Aklylfenolen verstoren ons hormonaal systeem, tasten de vruchtbaarheid aan en beschadigen het menselijk DNA. Ftalaten zijn ook giftig voor de voortplanting, tasten de lever aan en leiden mogelijk tot de ontwikkeling van astma bij kinderen. De resultaten van de analyses worden over enkele weken verwacht.

Greenpeace voert campagne voor de opname van het vervangingsprincipe in de nieuwe Europese wetgeving rond chemische stoffen (REACH genaamd). Dat principe bepaalt dat toxische stoffen indien mogelijk vervangen moeten worden door veiliger alternatieven. Klik hier om de Greenpeace-brochure rond giftige stoffen te bekijken.

Onderwerpen