Red de Dugong!

Amerikaanse luchtmachtbasis bedreigt de Dugong

Nieuwsartikel - 15 april, 2005
"Het is 8:30u 's morgens en ik zit samen met zo'n dertig activisten al anderhalf uur op boorplatform nummer 4. We kunnen de arbeiders van het 'Defense Construction Agency' bijeen zien komen op het strand van Camp Schwab, de Amerikaanse Marinebasis bij Henoko, Okinawa. Ze maken zich klaar om in een vissersboot te stappen en te vertrekken. Ze zullen proberen om het eerste van 64 gaten te boren in het koraalrif dat de voedingsbodem vormt voor een levendige onderwaterwereld. Maar voor de driehonderste dag op rij zullen we dat niet laten gebeuren." - Yuka Ozaki, 500 meter voor de kust van Japan.

Een zachtaardige dugong bij Okinawa, Japan.

In 1996 bereikte men een akkoord over de bouw van een Amerikaansehelicopterbasis (2600 meter landingsbaan compleet met hangars,controletorens en brandstofterminals) bij Henoko, Okinawa, voor deJapanse kust. Het prijskaartje van 10 miljoen dollar wordt betaald doorde Japanse belastingbetaler. Dat geld leidt tot de vernietiging van deeen prachtig koraalrif dat de thuishoven vormt voor zeedieren zoals delaatste Dugongs, zeezoogdieren en schildpadden.

Het milieuprogramma van de Verenigde Naties heeft opgeroepen tot decreatie van een zeereservaat om de ernstig bedreigde Dugong tebeschermen. Maar in de plaats daarvan wil men het rif dynamiteren en ereen landingsbaan op bouwen.

Het lokale protest was zo sterk dat men de start van dewerkzaamheden uitstelde tot einde 2004. In 1997 stemde de lokalebevolking met een overweldigende meerderheid tegen de basis, maar delokale burgemeester werd gedwongen door de centrale overheid om zijntoesteming te geven. Hij diende vervolgens uit protest zijn ontslag in.Moedige lokale bewoners konden echter het boren van testgaten in hetgevoelige koraalrif verhinderen. Gedurende de voorbije 300 dagen hebbenze dag in dag uit de boortorens bezet die een halve kilomter van dekust gebouwd zijn, en hebben ze zo kunnen voorkomen dat dewerkzaamheden konden vorderen.

Een 84-jaar oude inwonder zei: 'We zijn ervan overtuigd dat de bouwvan deze basis een verkeerde beslissing is. Het zit hier vol zeedierendie belangrijk zijn voor onze broodwinning en manier van leven. Wehebben de rijkdom van het zeeleven altijd geapprecieerd:knoopjesschelpen, octopussen, magakischelpen en zeewier. Eens de basisgebouwd, is er geen toekomst meer voor onze kinderen. Ik kan het nietlaten verdwijnen."

Vorige week arriveerde de RainbowWarrior om de lokale bewoners te steunen te te proberen verzekeren dateen Amerikaanse luchtmachtbasis niet het uitsterven van de OkinawaDugong betekent.

Onderwerpen