Japanse actievoerders op borgtocht vrij

Greenpeace verwerpt beschuldigingen als onevenredig en politiek gemotiveerd

Nieuwsartikel - 15 juli, 2008
De twee actievoerders die bijna vier weken in het noorden van Japan vastzaten, zijn dinsdag 15 juli op borgtocht vrijgelaten. Ze worden beschuldigd van diefstal en huisvredebreuk, nadat zij een schandaal rond de illegale handel in walvisvlees binnen het Japanse walvisjachtprogramma hadden blootgelegd.

Junichi Sato

De Japanse Greenpeace-actievoerders Junichi Sato (31) en Toru Suzuki (41) werden op 20 juni gearresteerd. Deze arrestaties kwamen meer dan een maand nadat een onderzoek van Greenpeace de informatie van ex-werknemers van de walvisvloot bevestigde: de bemanning smokkelt illegaal walvisvlees voor eigen gewin.

Politiek gemotiveerd

'Het was vanaf het begin al duidelijk dat de arrestaties, de hechtenisen de recente tenlastelegging politiek gemotiveerd zijn. Belangrijkekrachten binnen het Japanse gezag proberengeweldloos protest monddood te maken. Zo wordt het zogenaamd'wetenschappelijke' walvisjachtprogramma beschermd', zegt GerdLeipold, directeur van Greenpeace International.

'We hebben een schandaal blootgelegd binnen het walvisjachtprogramma waarbij eerste klasse walvisvlees wordt verduisterd. Ook hebben we de gigantische verspilling van belastinggeld van de Japanse burgers aangetoond voor de zinloze walvisjacht in het walvisreservaat nabij Antarctica', gaat Leipold verder.

'In plaats van vreedzame actievoerders te vervolgen, zou de Japanse regering de walvisjacht onmiddellijk moeten beeindigen, de actievoerders in vrijheid stellen en een volledig onderzoek starten naar de verduistering van walvisvlees door de bemanning van de walvisvloot.'

Wereldwijd protest

In zo'n 35 steden wereldwijd zijn protesten gehouden bij de diverseJapanse ambassades. Bijna 30 milieu- en mensenrechtenorganisatieshebben een protestbrief ondertekendwaaronder Amnesty International, the InternationalFund for Animal Welfare, Transparency International en Oxfam.

De afgelopen drie weken stuurden meer dan een kwart miljoen mensen de Japanse regering een e-mail met de vraag de twee actievoerders vrij te laten. Ze vragen ook een volledig onderzoek naar de illegale handel in walvisvlees door de bemanning van het door de Japanse overheid gefinancierde walvisjachtprogramma.

Het Japanse Greenpeacekantoor bedankt iedereen die Junichi en Toru gesteund heeft.

Onderwerpen