Zeventien regeringen spreken zich uit tegen de walvisvangst

Nieuwsartikel - 20 januari, 2006
Het gaat er zo hevig aan toe in de Zuidelijke Oceaan bij Antarctica, dat we bijna vergeten dat er overal ter wereld nog veel meer acties georganiseerd worden! Over de hele wereld sluiten nieuwe Ocean Defenders zich aan bij onze campagne voor de bescherming van walvissen. Dinsdag 17 januari, onze eerste wereldwijde actiedag voor de oceanen, was een belangrijke dag waarop regeringen, activisten, supermarktketens en zelfs Moeder Natuur meehielpen om onze oceanen teverdedigen!

Greenpeace actievoerders brengen een dode walvis naar de Japanse ambassade in Berlijn. De walvis werd dood aangetroffen in de Baltische Zee. Ze willen met hun actie demonstreren dat er 'geen harpoenen nodig zijn om walvissen te onderzoeken'.

Zeventien regeringen, waaronder de Belgische, hebben zich aangesloten bij de oproep van Greenpeace en hebben de Japanse regering in een brief gevraagd om "het dodelijke onderzoek mbt. walvissen te beëindigen en ervoor te zorgen dat hun schepen zich terugtrekken" uit het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan.

De regeringen doen de zogenaamde wetenschappelijke jacht totaal af als zijnde misleiding en merkten op dat "Japan momenteel elk jaar meer walvissen doodt in het zuidpoolgebied, dan het de afgelopen 31 jaar voor wetenschappelijk onderzoek heeft gedaan" voordat het verbod op de commerciële walvisjacht werd ingevoerd. Voorts uitten ze "grote bezorgdheid" omdat dat de jacht "het voortbestaan zal ondermijnen" van zowel de vinvissen als de bultruggen.

In Duitsland werd een vinvis van 20.000 kilo, die dood was aangetroffen in de Baltische Zee, naar de Japanse ambassade in Berlijn gebracht om duidelijk te maken er geen harpoenen nodig zijn om dode walvissen te bestuderen. De onfortuinlijke walvis zou in de Baltische Zee zijn verdwaald en verhongerd. Echte wetenschappers zullen de walvis kunnen onderzoeken op zijn uiteindelijke plaats van bestemming - het Duitse museum voor Oceanografie.

In de tussentijd hebben klimmers van Greenpeace in het Verenigd Koninkrijk een gebouw van het hoofdkantoor beklommen van ASDA, een supermarktketen van Walmart. ASDA kwam in het Verenigd Koninkrijk als slechtste supermarktketen uit de bus wat betreft het visproductenbeleid. We ontdekten dat het bedrijf minstens 13 soorten verkoopt die op de 'rode lijst' van Greenpeace staan, zoals zwaardvis, marlijn en Atlantische kabeljauw.

Terwijl de klimmers een spandoek ophingen, reden andere vrijwilligers verkleed als 'visboer' rond in de stad met dezelfde boodschap en brachten ze ook een bezoek aan één van de plaatselijke ASDA-winkels om de boodschap over te brengen aan de klanten.

De actie was een enorm succes. Binnen een uur na aankomst bij ASDA House werden de campagnevoerders uitgenodigd het beleid binnen te bespreken. ASDA beloofde niet alleen om binnen zes weken een publiek beleid rond duurzame visproducten te publiceren, maar ook om met onmiddellijke ingang de vissoorten vleet, hondshaai, Noordzeetong en leng uit de schappen te halen! Ze beloofden ook om binnen zes weken uit te zoeken of ze hetzelfde kunnen doen met zwaardvis en marlijn.

Ook bij andere evenementen schitterde de walvis op het witte doek: op het strandin Nieuw Zeeland, voor het Witte Huis in Washington DC en in Toronto, Canada. Overal vragen we mensen om zich aan te melden als Ocean Defender. Door je naam aan deze superlange lijst toe te voegen kun je een verschil maken!

En tot slot: om de dag helemaal compleet te maken hielp Moeder Natuur ook een handje mee: door de erbarmelijke weersomstandigheden kon er niet op walvissen gejaagd worden in in het Walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan.

Onderwerpen