Vlaanderen kiest voor een bredere Brusselse ring

1 reactie
Nieuwsartikel - 25 oktober, 2013
De Vlaamse regering koos vandaag voor een verbreding van de Brusselse ring, na jaren van studiewerk om de mobiliteitsproblemen in de regio Brussel op te lossen. Een rampzalige beslissing voor het klimaat, vindt Greenpeace.

De regering opteert voor een scenario waarbij het doorgaand en het lokale verkeer worden gescheiden. Concreet komen er in het westelijke deel, tussen de E40 en de A12, 2x3 rijstroken voor doorgaand verkeer en 2x2 rijstroken voor lokaal verkeer. In het centrale deel, tussen de A12 en de E19, komen er drie rijstroken voor het doorgaande verkeer en 1 (permanente weefstrook) voor het lokale verkeer. In de zone Zaventem, het deel tussen de E19 en de E40 (richting Leuven) komen er opnieuw 2x3 rijstroken voor doorgaand en 2X2 rijstroken voor het lokale verkeer.

Rampzalig klimaatbeleid

"Het klimaatbeleid van deze Vlaamse regering is ronduit rampzalig”, zegt Joeri Thijs van Greenpeace. "In tijden van crisis is het onverantwoord om honderden miljoenen euro belastinggeld te besteden aan extra rijstroken, die de files, het sluipverkeer en de verkeersveiligheid niet zullen oplossen."

Uit het milieu-effectenrapport voor de Brusselse ring blijkt dat extra rijstroken amper iets zullen verhelpen aan de files en op termijn zelfs extra verkeer zullen aanzuigen.

“Deze beslissing is niet alleen rampzalig voor de mobiliteit in en rond Brussel maar ook voor het klimaat. Een bredere Ring zal de CO2-uitstoot verder de hoogte injagen. Op die manier zullen we nooit onze klimaatdoelstellingen van 2020 halen.”

Alternatieve oplossingen

Nu de politieke beslissing is gevallen, zal Greenpeace haar verzet tegen de verbredingsplannen zeker niet staken. "Wij zullen deze beslissing blijven aanvechten tijdens de vergunningsprocedure", zegt Joeri Thijs van Greenpeace. "Want er zijn voldoende andere alternatieven. Het verbeteren van het openbaar vervoer zou al veel kunnen oplossen."

Greenpeace wil een scenario dat voluit inzet op groene fiscaliteit, openbaar vervoer, verstandige ruimtelijke keuzes en fietsinfrastructuur. Dit klimaatvriendelijke scenario doet de files dalen, verhoogt de verkeersveiligheid én dringt de CO2-uitstoot terug.

Bekijk een fragment uit het VTM-nieuws: "Dit is een betonbeleid".

Onderwerpen
1 reactie Reageren

Annemie zegt:

Het was prachtig weer vandaag!! En er was wéér zoveel volk op de baan met de wagen. Spijtig dat er niet meer mensen de fiets nemen. Er is...

Geplaatst 26 oktober, 2013 om 21:30 Misbruik melden Reageer

Lees meer Lees minder

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.