VIDEO Shell: ‘Een lied van olie, ijs en vuur’

Nieuwsartikel - 29 mei, 2015
Hoe zou onze planeet eruitzien als de olie-industrie wel degelijk haar gang kon gaan aan de Noordpool? Dat wil Greenpeace laten zien met de video ‘A Song of Oil, Ice and Fire’. Het resultaat is een waar schrikbeeld, uitgewerkt door het Britse kunstenaarscollectief KennardPhillips.

Ze kozen allereerst enkele beelden van bekende schilderijen: ‘Christina’s World’ van Andrew Wyeth, ‘An Arctic Summer: Boring Through the Pack in Melville Bay’ van William Bradford en ‘Pearblossom Highway’ van David Hockney. Vervolgens maakten ze daarvan een montage, die resulteert in drie nieuwe landschappen.

 

Maar alles raakt al snel verbrand door de onvoorzichtigheid van oliegiganten als Shell. Zuivere fictie? NEEN, een reëel risico… dat nog kan worden vermeden. Op één voorwaarde: we moeten de weg naar de Noordpool versperren voor de olie-industrie en deze kwetsbare regio afbakenen als beschermd gebied.

Vorig jaar haalde Greenpeace al de media dankzij een andere video ‘Everything is NOT awesome’. Die werd meer dan 7 miljoen keer bekeken en was gelanceerd in het kader van een campagne om LEGO ertoe aan te zetten zijn partnerschap met Shell op te blazen. En dat is precies wat de speelgoedfabrikant drie maanden later heeft gedaan.

Vandaag staat de internationale ‘Save The Arctic’-beweging steviger dan ooit. Bijna 7 miljoen mensen willen dat de Noordpool behouden blijft en beschermd wordt tegen industriële activiteiten.

Laat ook nu weer je stem horen: bekijk onze video en deel hem met je vrienden!

Onderwerpen