H&M zet trend in gifvrije mode

Schrijf een reactie
Nieuwsartikel - 20 september, 2011
H&M, de op een na grootste kledingketen ter wereld, belooft dat uiterlijk in 2020 geen giftig afvalwater meer wordt geloosd bij het produceren van hun kleding. Vorige week plakten vrijwilligers nog proteststickers op de winkelruiten van H&M in twaalf landen en deden honderdduizenden mensen mee aan de petitie op Twitter.

Deze zomer publiceerde Greenpeace een onderzoek waaruit bleek dat bij de productie van kleding voor onder andere H&M, Puma, Nike en Adidas gif geloosd wordt in rivieren in China. ‘In het water vonden we een cocktail aan gevaarlijke stoffen. Onder andere alkylfenolen (hormoonverstorend) en perfluorverbindingen (kankerverwekkend), die niet biologisch afbreekbaar zijn en zich ophopen in de voedselketen’, vertelt Ilze Smit, campagneleider giftige stoffen bij Greenpeace.

Datzelfde water wordt door miljoenen onwetende mensen gebruikt als drinkwater en voor irrigatie van hun landbouwgronden. H&M erkent dat de honderdduizenden mensen die rond de fabrieken leven het recht hebben om te weten wat er wordt geloosd in hun water. De onderneming maakt daarom voor eind 2012 alle gegevens over het lozen van chemicaliën door hun toeleveranciers openbaar. En uiterlijk in 2020 wordt er voor de kleding van H&M geen giftig afvalwater meer gedumpt. Het bedrijf volgt daarmee Nike, Adidas en Puma die al eerder deze toezegging deden.

De exacte gelofte van H&M lees je hier.

Onderwerpen
Geen reacties Reageren

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.